De ce să consumi prune

0

Monica Viericiu
Dintre fructele toamnei, prunele ocupă un loc aparte în spațiul romănesc. Dar nu sunt bune doar la gem și la țuică, și consumate ca atare aduc numeroase beneficii organismului.
Pe lângă faptul că au în compoziție vitamine, A, B1, B2, C, săruri mineral de K, Ca, Fe, Mg și Mn, sunt foarte nutritive. Sunt recomandate oricui, fiindcă dau energie și stimulează din punct de vedere nervos, contribuind și la regenerarea nervilor.
Dacă ai copii prea irascibili, încearcă să le dai câte un pahar de suc de prune înaintea meselor. Altă variantă, cu același efect, este să le dai în fiecare zi ceaiul obținut dintr-o prună și o smochină pe care le pui în 100 ml de apă clocotită și le lași la infuzat.
Fructele proaspete consumate la prima oră a zilei sau cel puțin înaintea primei mese, au efect laxativ, dar nu ajunge 1-2, ci este nevoie de minim 8. Dar și decoctul de prune uscate este recomandat în acest sens, dar să consumi 2 căni de ceai zilnic, inclusiv prunele fierte.
Și dacă te deranjează porii prea deschiși ai tenului, încearcă să aplici o mască făcute din pulpă de prune zdobite. Are efect astringent dar trebuie să o lași pe față 15-20 de minute, apoi s-o îndepărtezi ușor, cu apă călduță.
Prunele mai au efect benefic asupra ficatului, a splinei și  a hemoroizilor și mai ajută la combaterea paraziților intestinali.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply