De ce pier unele plante

0
Ficus elastica
Foto: arhiva Practic
Flavius Aileni, loc. Cotu Băii, jud. Suceava
Stimată redacție și iubiți cititori, Revin după o lunga perioadă de absență, în care tot v-am citit sau aplicat sfaturile. Vin și eu în ajutorul cititorilor cu câteva sfaturi de îngrijire a plantelor.
Dafinul sau Laurus nobilis este o plantă de interior lemnoasă, folosită și în bucătărie pentru aromatizarea mâncărurilor, nu doar ca decor. Este o plantă puțin pretențioasă, iarna se ține într-o încăpere rece cu temperaturi între 4-8 grade Celsius și se udă foarte rar, astfel încât pământul din ghiveci să nu se usuce și mare atenție la lumină, suportă și o lumină difuză. Mare atenție la păduchii țestoși, respectiv cei lânoși, care pot îmbolnăvi planta aducând-o în pragul pierii. Recomand o supraveghere temeinică a plăntuțelor. Floarea de hârtie sau Bougainvillea este o plantă spectaculoasă pe timpul verii datorită culorii pline de viață ce o împodobește, dar iarna intră într-un repaus ușor; se păstrează într-o încăpere cât mai luminoasă, dar cu temperaturi care să nu depășească 7-10 grade Celsius. Udarea este rară, dar începând cu luna februarie se reiau treptat udările pentru o înflorire mai timpurie și cât mai bogată. Mare atenție la păduchii lânoși! Ficușii se împart în trei mari categorii: arboricoli, tufoși și agățători, dar acest aspect nu are importanță, deoarece condițiile de păstrare pe timpul iernii sunt aceleași: o temperatură constantă de 12-14 grade Celsius, fără variații și curenți reci care duc la căderea bruscă a frunzișului plantei. Se udă rar, eu îl ud o dată pe săptămână cu apă la temperatura camerei și nu foarte multă, udarea excesivă duce la pierderea plantei. Plantele citrice – aici intră lămâiul, portocalul, mandarinul, grapefruitul, clementinul etc. – sunt plante cu exact a-
celeași cerințe pe timp de iarnă. Plantele se udă foarte rar, o dată sau de două ori pe lună, cu apă la maximum 3 grade Celsius peste aerul din cameră. Se țin într-un spațiu cu lumină difuză și cu o temperatură constantă a încăperii și cu ușoare aerisiri. Plantele cu fructe se țin într-o încăpere cu o temperatură ambientală de 12-13 grade Celsius și mai bogată în lumină, cu o umiditate de circa 60%, astfel creșterea fructelor nefiind întreruptă. Exclus să așezați o citrică lângă o sursă de căldură, chiar dacă veți crede că îi va fi mai bine acolo, total greșit, ele au nevoie de pauză pe perioada iernii. În niciun caz iarna nu se vor face fertilizări sau schimbări bruște de temperatură la niciuna din plantele menționate, acestea ducând la pierderea frunzișului sau chiar a plantei. În speranța că plantele voastre sunt deja îngrijite excelent și că sfaturile mele ajută cuiva, închei aici. Să fim practici și cu idei în folosul tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply