De ce iubesc crizantemele

2

Monica Viericiu
În această perioadă încă mai avem flori în grădini, dar niciuna nu îmbracă atâtea forme și nu se înveșmântează în atâtea culori ca regina toameni, crizantema.
În copilărie, mirosul crizantemelor vestea începerea anului școlar, și fiecare elev sau părinte, după caz, cu emoții mai mari sau mai mici, se prezenta la învățătoare sau la dirigintă cu câte un buchet simplu, dar frumos, pe care dascălii îl primeau cu mulțumiri și câte un zâmbet cald, blând. Și parcă era o întrecere, cine găsește cele mai frumoase crizanteme, să fie mari, să fie colorate, să aibă și miros plăcut. Dar cine poate stabili o ierarhie, altfel decât personală, când sunt atâtea varietăți?
Trebuie menționat că în genul Chrysanthemum intră atât margaretele, cât și tufănelele (varietățile mai scunde și cu multe flori de mici dimensiuni), cât și crizantemele propriu-zise, care se remarcă prin florile foarte mari aflate pe tulpini înalte, maiestuoase. Se dezvoltă bine pe terenuri fertile, bine lucrate. Atenție, plantele cultivate în ghivece, fie ele tufănele, fie ele crizanteme, au nevoie lunar de îngrășământ în perioada de creștere, până la formarea bobocilor, și desigur udări regulate.
Pentru a obține flori mari, din vreme, cam din luna august, se alege un boboc mai mare și mai bine dezvoltat, de obicei cel care apare primul pe tija florală, iar ceilalți iviți pe lăstari se îndepărtează cât mai repede pentru a nu consuma degeaba substanțele nutritive. Și lăstarii apăruți la subsuoara frunzelor se înlătură. Dacă ai deja aceste flori în grădină, ai grijă să pui din vreme tutori de care să legi tulpinile pe măsură ce cresc. La tufănele este tocmai invers, se cultivă sub formă scundă dar cu formă bine definită și se urmărește ramificarea cât mai intensă, de aceea se ciupește din timp vârful plantei și apoi mai târziu vârful lăstarilor principali.
Foto: Monica Viericiu
 
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum inmultesc margaretele toamna | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum inmultesti crizantema | Revista Practic idei

Leave A Reply