De ce ar trebui sa platesti o agentie imobiliara?

0

Citeste si da-ti cu parerea despre rolul agentiilor imobiliare.

Sunt de acord ca orice serviciu prestat sa fie platit – cam nimic in viata nu este gratis. Dar, in acelasi timp, sunt de acord sa platesc ceva cand chiar merita, la adevarata valoare a serviciului, pentru ca eu muncesc din greu pentru banii mei si nu vreau sa-i arunc pe fereastra.

Si stau sa ma intreb: de ce ar trebui sa platesc o agentie imobiliara?

Pentru ca acestea ma taxeaza pe mine, cumparatorul, cu 3% din valoarea tranzactiei, a pretului de vanzare-cumparare, dar iau 3% şi de la vanzator. Adica, la o tranzactie de 100.000 de euro, agentia incaseaza 6.000 de euro. Din discutiile pe care am avut ocazia sa le port de-a lungul timpului cu agentii imobiliari am inteles ca ei se agita si dau anunturi pentru imobilele care se vand.

Corect, dar si proprietarii dau anunturi, pentru ca majoritatea agentiilor isi „iau” clientii din anunturile din ziar sau de pe internet, nu suna din usa in usa ca sa vada daca vrea cineva sa-si vanda locuinta.

Asadar, acest aspect nu este relevant pentru mine. Am mai auzit si motivul ca „fac o gramada de vizite” cu potentialii cumparatori. Si asta este foarte adevarat, trebuie sa te agiti sa castigi niste bani.

In 99% din cazuri, aceste vizite ale imobilelor se fac numai cand poate proprietarul, numai in prezenta lui, lucru care iar ma face sa nu inteleg de ce ar trebui sa platesc acest comision. Pentru ca as putea sa iau anuntul din ziar, dat de proprietar, sa-l sun si sa stabilesc o intalnire intr-o zi si la o ora care ne convine amandurora.

Nu am absolut nimic impotriva agentiilor imobiliare, o repet, dar voiam doar sa scriu cateva randuri despre acestea pentru ca am avut ceva experiente care nu m-au convins de profesionalismul lor. Dar la fel de adevarat poate fi faptul ca poate am avut eu ghinion si nu am intalnit o adevarata agentie imobiliara cum am vazut prin strainatate.

Citeste mai multe despre piata imobiliara in numarul de octombrie al revistei Casa si gradina.


Articol EXCLUSIV online
Text: Alexandru Luca, General Manager, Luca Finance Management
Foto: Stock.xpert

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply