De bunăstarea plantelor responsabil este și ghiveciul

0
vas cu petunii
Foto: arhiva Prctic Idei
Lenuța Vrânceanu, com. Provița de Sus, jud. Prahova
Dragii mei,
Tocmai v-ați cumpărat o plantă deosebită și căutați pentru ea un ghiveci potrivit? Trebuie să știți că nu doar aspectul decorativ e important. Contează dimensiunea, materialul, forma, culoarea.
Înainte de toate analizați planta pentru care căutați ghiveci: care este dimensiunea balotului cu rădăcini în raport cu dimensiunea plantei, care este necesarul de apă dacă locul unde veți așeza planta este puternic însorit sau se află la umbră. De obicei, plantele cumpărate din magazine au ghivece cam inestetice și fără farfuriuță în care să se scurgă apa în exces. Uneori sunt și prea mici pentru dimensiunea plantelor, deci vor trebui schimbate.
Dacă veți căuta ghivece în piață, probabil veți găsi din material plastic de culoare albă sau maro. Nu e rău, mai ales dacă aveți multe plante într-un spațiu mic. Însă ghivecele din plastic rețin umiditatea mai mult decât cele din lut ars și trebuie să udați plantele cu grijă. Ghivecele albe resping razele soarelui, de aceea plantele trebuie udate mai rar în comparație cu ghivecele maro,  care atrag razele soarelui într-o măsură oarecare.
Dacă vă aflați într-un magazin de plante sau într-un garden-center veți găsi ghivece decorative sau ceramice foarte frumoase. Cele mai multe sunt de tip mască și fără găuri de scurgere. Cumpărați-vă astfel de ghivece doar dacă aveți câteva plante și puteți să vă ocupați atent de ele. Altfel tot decorul ghiveciului va deveni incomod și umiditatea excesivă din cauza lipsei găurilor de scurgere va omorî plantele (dacă le veți folosi drept ghivece propriu-zise ele fiind doar măști).
Și forma ghivecelor este importantă: cele mai practice sunt cele rotunde. Dacă veți alege ghivece pătrate sau dreptunghiulare, apa riscă să se acumuleze la colțuri și rădăcinile plantei să putrezească.
Plantele din ghivecele mai mari se udă mai rar în comparație cu cele din ghivece mici. De fapt, acest lucru este chiar un semnal: dacă observați că una dintre plantele voastre necesită udare frecventă, înseamnă foarte probabil că îi trebuie și un ghiveci mai mare. În cazul ghivecelor mari poate să apară următoarea problemă: pământul de la suprafață să fie uscat în timp ce la bază încă să fie umezit conform necesarului plantei. Din această cauză, e important ca drenajul să fie unul excelent. Altfel apar dereglări de udare și planta moare.
În funcție de necesități, alegeți un ghiveci pe care să-l puneți pe pervaz, pe o etajeră, un ghiveci suspendat, o jardinieră de amplasat pe exteriorul balconului, un ghiveci pentru grădină în care să plantați mai multe feluri de flori și să rezulte astfel un aranjament atractiv.
Dacă aveți plante cu tulpină, frunziș și flori mai grele decât balotul cu rădăcini, este indicat să alegeți ghivece din lut. Preveniți astfel răsturnarea plantelor dragi la cea mai mică adiere de vânt. Există și ghivece mari, prevăzute cu rotițe pentru a fi ușor de deplasat. Aveți mare grijă ce alegeți!
Peluze de iarbă și flori
Tundeți-vă cât mai des peluza și lăsați iarba să crească până la o înălțime de circa 5 cm, pentru a o ajuta să dezvolte rădăcini puternice. Se recomandă greblarea peluzei după tunderea gazonului, fiindcă altfel se reduce aerisirea ierbii care este mai expusă la diverse boli, mucegaiuri. Un pic de îngrășământ vara din când în când, îi priește gazonului.
Stropitul frecvent al peluzei determină iarba să dezvolte rădăcini prea scurte. E de preferat să stropiți bine, dar o dată, de două ori pe săptămână. Dacă temperaturile sunt ridicate, udarea se poate face și mai des. Pentru a calcula dacă peluza a absorbit apă suficientă, procedați în felul următor; puneți în partea aspersorului un vas. Când se adună în el circa 2,5 cm de apă, deplasați aspersorul în altă parte.
Dacă surprindeți un câine sau pisică în timp ce urinează pe peluză, stropiți imediat locul cu apă pentru a evita ca iarba să se ardă și eventual aplicați un repelent (substanță care prin miros îndepărtează animalele).
Vă doresc peluze de iarbă și flori cât mai îngrijite și frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply