De ajutor la grădiniță

0

Monica Viericiu
Mulți prichindei plâng în primele zile de grădiniță, dar printre alte metode propuse de psihologi, ne este la îndemână să facem mediul mai prietenos pentru copilul nostru presărându-i repere cunoscute. Iată două metode simple.
La grădiniță fiecare copil are sticla lui de apă, dar degeaba scrii numele pe o etichetă mare, pentru că micuțul încă nu știe să citească și până iau doamnele educatoare sau îngrijitoare toate recipientele la verificat durează. În plus, doar după formă, copilul nu poate identifica sticla lui, fiindca mai mulți au același tip, de aceea cauta cu fiul sau fiica ta un abțibild (sticker) care să-i placă (prințesă, Batman, mașini, ponei etc.) și lipiți-l împreună pe sticlă. Așa va putea să recunoască singur sticla fără ajutorul vreunui adult și riscul de a fi confundată este minim.

dulap gradinita
Foto: Monica Viericiu
O altă problemă frecventă este cea legată de identificarea dulăpiorului cu haine de schimb. Și cel mai simplu de recunoscut este tot folosind un reper vizual, de exemplu o jucărie foarte mică, un breloc agățat de mânerul ușii. Copilul va ști imediat care este dulapul lui și se va simți mai sigur de el, ceea ce înseamnă un pas important în procesul de adaptare. Iar jucăria poate fi oricând scoasă și mutată fără să lase urme, cum fac abțibildurile pe suport de hârtie.
Dar și adulții au nevoie să se obișnuiască un pic cu ideea că adaptarea poate dura un timp, în funcție de copil, de la 2-3 zile până la 2 săptămâni sau chiar mai mult, în special în cazul copiilor mai mici de 2 ani care merg la creșă. Nu este o perioada fixă, depinde de fiecare copil . Și dacă ne gândim un pic, este firesc să-și manifeste temerile față de un mediu necunoscut, față de copii și adulți pe care nu i-au mai văzut, față de situația de a fi fără vreun părinte sau bunic alături. După ce vor înțelege că se află într-un loc sigur, că nu pățesc nimic rău, că au ce le te trebuie, că cu ce și cu cine să se joace, vor cere singuri să meargă la grădi sau la creșă. Pentru a-i ajuta să treacă peste impactul psihologic din prima perioadă de creșă, grădiniță și chiar școală, trebuie să-i susținem moral, să le explicăm pe îndelete cu toată dragostea și răbdarea ce se întâmplă, aducând toate argumentele raționale și emoționale în discuție.
Citește și despre alte proiecte pentru copii!  
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply