Dacă ești cumpătat și planifici, poți face economii substanțiale

1
Foto: arhiva Practic-Idei
Dorina Sculean, Deva, jud. Timiș
Stimată redacție,
Acum, când criza ne afectează coşul zilnic, când tot timpul ai impresia că ai nevoie de anumite lucruri, cheltuind fără să gândeşti, fără să poți pune şi ceva deoparte pentru „zile negre”, când mereu consideri că doreşti să duci o viață decentă, este cazul ca, împreună cu familia, să pui la punct un plan bun de economisire.
A economisi nu în-seamnă să reduci drastic din nivelul de viață sau să mori de foame, ci doar să fii puțin mai cumpătat. Doar este necesar să ştii la ce poți renunța, ce poate fi redus şi la ce nu se renunță.
La ce nu se renunță:
Plata la timp a facturilor utilităților, pentru a nu se ajunge la penalități, ceea ce afectează bugetul.
Plata anticipată a impozitului pentru a beneficia de reduceri, ceea ce înseamnă economie la buget.
Consultații medicale, medicamente, tratamente stomatologice, pentru că totdeauna sănătatea este primordială.
Anumite oferte speciale de la firme de cablu, telefonie, pentru că, pentru fidelizarea clienților, companiile vin cu tot felul de oferte.
La alimentația sănătoasă, de bună calitate; renunță la alimentele ieftine şi pline de E-uri, dar cumpără alimente sănătoase în cantitate mai mică şi la prețuri avantajoase (poți mânca două felii de salam de bună calitate, în loc de 200 g salam ieftin, o feliuță de caşcaval sănătos în loc de 100 g caşcaval ieftin şi de proastă calitate etc.).
La ce se poate renunța:
Renunță definitiv la fumat: dăunează foarte grav sănătății, iar banii economisiți reprezintă o sumă considerabilă pentru bugetul familiei, ajungând uneori la 1.000 lei pe lună sau chiar mai mult.
Renunță la ziar, pentru că ştirile le poți afla de la televizor al cărui abonament îl plăteşti deja sau de pe internet. Din banii economisiți poți cumpăra cel puțin 4 cărți de beletristică pe an, care reprezintă un izvor nesecat de cultură.
Renunță la cinema, pentru că televiziunea şi internetul sunt pline de filme artistice şi documentare.
Ceea ce poate fi redus şi duce la economii sub-stanțiale:
Spune DA gătitului acasă şi NU prânzului sau cinei în oraş.
Spune DA pachețelului cu sandviciuri de acasă pentru serviciu sau date copiilor la şcoală şi spune un NU hotărât hamburgerilor, pizzei din fast food–uri, care, pe lângă faptul că reprezintă o mâncare scumpă, este şi nocivă.
Nu este obligatoriu să consumi zilnic băuturi alcoolice, pentru că şi ele dăunează grav sănătății.
Respectă lista de shopping când mergi la cumpărături, nu te abate de la ea, cumpără-ți doar strictul necesar în ceea ce priveşte obiectele pentru folosință îndelungată (îmbrăcăminte, mobilier, decorațiuni interioare, aparatură electrocasnică din categoria celor cu un consum redus de energie etc.).
Repară înainte de a înlocui: o priză, un întrerupător, un robinet, o clanță, un cuier, o balama, un scaun, o scară etc.
Fă-ți o verificare periodică a instalațiilor sanitare, electrice, pentru a evita unele situații neplăcute (scurgerile de apă din vasul WC-ului denotă o defecțiune, ceea ce înseamnă că vei consuma mai multă apă, deci vei face risipă şi vei plăti mai mult. Verificarea prizelor şi a instalației electrice previne riscul de producere a scurtcircuitelor şi a deteriorării televizoarelor, calculatoarelor, frigiderelor etc. Scurgerile de gaz metan reprezintă un semnal de alarmă, căci gazul îți poate periclita şi sănătatea.)
Consumă mai puțină energie electrică, folosind becuri economice, oprind aparatele electrocasnice, fără a le mai lăsa în poziții de stand-by, scoțând calculatorul, încărcătorul de telefoane din priză dacă nu este conectat la telefon, spălând anumite obiecte de vestimentație mai sensibile cu mâna sau folosind maşina de spălat la programul economic, folosind cât mai corect frigiderul.
Renunță la utilizarea excesivă a automobilului, mai ales prin oraş (faci o economie la cheltuielile carburantului, poluezi aerul mai puțin, faci mişcare mai multă, reuşeşti să arzi şi calorii, ceea ce înseamnă sănătate pentru tine).
La capitolul frumusețe, poți renunța la salonul de cosmetică, se pot face tratamente şi acasă la prețuri mici (achiziționând doar produsele cosmetice), măști pentru păr şi ten, masaje făcute de către un membru al familiei, manichiură, coafură cu ajutorul plăcii pentru păr, al bigudiurilor, fixativului, vopsitul părului. Pentru acasă poți cumpăra produse cosmetice în recipiente mai mari, care costă mai puțin în hipermarketuri.
Dacă doreşti să te odihneşti, poți petrece câteva zile de vacanță în extrasezon (lunile septembrie şi mai fiind acceptabile din punct de vedere meteorologic) la prețuri rezonabile, pentru că se practică reduceri la cazare, iar pentru mic dejun şi cină se pot lua alimente de acasă sau hipermaketuri, cafeaua se poate face la ibric, iar pentru prânz există meniuri speciale cu 3 feluri de mâncare cu reduceri substanțiale
Dacă ai teren agricol, exploatează-l la maxim, cultivând şi obținând legume şi fructe ecologice, din care vei prepara conserve, gemuri, compoturi, murături şi hrana cea de toate zilele. Din producția proprie poți oferi şi prietenilor, dar poți şi valorifiza.
Familia noastră, cu multă gândire şi imaginație, face calcule şi multe economii, căutând noi metode de a duce o viață ordonată si cumpătată.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Evidenta cheltuielilor | Revista Practic idei

Leave A Reply