Dacă ai curte, poți crește găini pentru ouă sau carne

2
Foto: Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Dragi cititori,
Vă scriu câteva criterii fundamentale, generale, în legătură cu creșterea pentru carne a puilor de găină și de curcă.
Creșterea păsărilor pentru carne în gospodăriile populației este o veche îndeletnicire în țara noastră. În prezent, mai mult ca oricând, se pune problema acestei ocupații în condițiile în care majoritatea cheltuielilor s-au mărit. Între cheltuielile totale, furajul, hrana păsărilor, are o pondere majoră, chiar dacă provine din producția proprie. Pentru a avea rezultate și pentru un echlibru economic, este nevoie să ținem seama de câteva criterii fundamentale. Fie că practicăm o creștere tradițională, fie una intensivă, este necesar ca puiul de carne – de găină sau de curcă – să fie investit genetic cu două calități esențiale și anume: să aibă putere de creștere ridicată și să consume cât mai puține furaje pentru a realiza un kg de carne. Adică, mai pe înțeles, să fie din rase selecționate pentru carne.
În condițiile unui efectiv mai mic, creșterea pare a fi economică dacă dispunem de o curte în care păsările sunt crescute libere și își pot procura o parte din hrană din resursele naturale din gospodării.
Factorul economic începe chiar cu puiul de o zi care, dacă este cumpărat, este destul de scump (mai ales cei de curcă) – față de obținerea lui prin incubație naturală sau artificială a ouălor procurate din unități specializate și care provin de la păsări din rase superioare de carne.
1. Creșterea puilor de găină. În primele două-trei săptămâni, puii se țin cu cloșca sau fără ea, într-un spațiu închis cu o temperatură de cel puțin 24 grade Celsius în primele 7 zile și 20 grade Celsius în următoarele două săptămâni. Acest lucru este posibil mai ales dacă puii sunt eclozionați la jumătatea primăverii și folosind surse de căldură. Creșterea se face pe așternut permanent de rumeguș grosier, paie tocate, pleavă, coji de floarea-soarelui etc., care se schimbă când s-a umezit.
Atunci când efectivul este mai mic, puii se pot aduce noaptea într-o încăpere încălzită, în lădițe sau cutii de carton cu orificii pentru aerisire.
Începând cu săptămâna a treia puii pot fi scoși în curte sau în padocuri ziua, dacă timpul este uscat și călduros și apoi readuși noaptea în interior.
Apa trebuie să fie asigurată în permanență în adăposturi cu nivel constant și să fie proaspătă mereu. De asemenea, puii vor primi furajul sub formă de uruieli uscate în hrănitor pentru a evita risipa.
Startul este cea mai dificilă fază de creștere și corespunde cu primele 2 săptămâni de viață când hrana trebuie să fie deosebit de echilibrată și proaspătă. Este recomandabil ca pentru această fază să se aprovizioneze cu acest furaj din comerț, fiind produs de întreprinderi specializate, și care este un furaj combinat și echilibrat. El se administrează în hrana puilor de mai multe ori pe zi. În primele două săptămâni de viață, puiul consumă circa 300 g de nutrețuri combinate.
Temperatura în adăpost, dacă este optimă, face ca puii să se miște, să consume furajul și apa și le dă vioiciunea și un piuit caracteristic, fără să se îngrămădească. Folosirea elevezelor electrice cu bec de 100 W asigură atât căldura cât și luminozitatea, care trebuie să fie puternică în perioada de start.
Faza de creștere (sau dezvoltare) este a doua fază care urmează după cele 2 săptămâni. Este faza cea mai lungă în care se realizează cel mai mare spor în greutate și când crește consumul de furaje.  Puiul are o dezvoltare rapidă în greutate și în înălțime.
În creșterea liberă în curte, acest consum este completat sau redus prin diferite resurse gospodărești ca iarba verde, lucerna verde, insecte, râme și alți viermișori, musculițe, unele resturi menajere, precum firimiturile de pâine sau resturile de fructe. În această fază, tainul de hrană poate fi administrat o dată pe zi sau pentru 2-3 zile în hrănitoare care nu permit risipa. Asigurarea microclimatului prin aerisire permanentă, fără curenți, este un factor necesar.
Atenție, dacă se dorește o comercializare a unui lot de pui (sau sacrificarea lui) în ultimele 10-12 zile se procedează la finisarea puilor de carne cu un furaj în care să nu existe niciun fel de medicație încorporată.
Un pui din rasă de carne ajunge la vârsta de 60 zile la 1,5 g greutate vie, ceea ce înseamnă un spor mediu zilnic pe perioadă de circa 24-25 g/zi.
În toată această perioadă un pui consumă 3,810 kg de furaj adică în medie pe zi 64-68 g. Dacă furajul este pregătit în gospodărie din cereale proprii, porumbul măcinat (uruit) este baza rației, din care nu va lipsi șrotul în procent de 30-33%, precum și premixurile vitamine-minerale și carbonatul de calciu în procent de 1% fiecare. Această compoziție asigură un procent de 20-22% proteină brută digestibilă (PBD) și o energie de 2.000 Kcal/kg de furaj, iar celuloza nu va depăși 3%. Porumbul poate fi substituit în procent de 20-30% cu orz decorticat sau grâu furajer.
2. Creșterea naturală a puilor de curcă. Se face în libertate și poate da rezultate bune dacă cloșca, curcă sau găină, este foarte bună mamă. Alt factor este ca timpul să fie favorabil, adică începând cu luna aprilie și vara, când temperaturile exterioare nu dau probleme. Ei își pot căuta o parte din hrană împreună cu cloșca în condiții de creștere extensiv-gospodăresc.
Uneori, pentru a economisi furajul care poate fi consumat de curca sau găina cloșcă se poate practica metoda cu cloșca ținută într-o cușcă (cutie de lemn) cu dimensiunile 70/70 cm pentru cloșca găină și 90/90 cm pentru cloșca curcă. Acest mini-adăpost este închis complet pe 3 laturi, podină și acoperiș, iar fața cu stacheți verticali care permit intrarea și ieșirea numai a puilor, nu și a cloștii, este prevăzută cu balamale și încuietoare. Astfel că accesul la apă și hrană al cloștii se face dirijat la un jgheab așezat în fața ușii cu stacheți. Puii primesc hrana la o distanță mai mare (cam 70 cm) tot în fața ușii cu stinghii la care nu ajunge curca (cloșca), dar care îi supraveghează permanent și-i cheamă la masă. Uneori se pot amenaja și niște voliere care să nu permită răspândirea puilor și chiar să-i apere de răpitoare.
La vârsta de 30 de zile puii de curcă sunt suficient de mari pentru a-și căuta hrana prin curte și pășuni, iar cușca nu mai este necesară. Ca și la puii de găină, primele 2 săptămâni sunt mai dificile și este nevoie de căldură în adăpost. La vârsta de 35 zile se amenajează stinghii pentru odihnă și dormit dispuse paralel la 70 cm între ele și fixate la înălțimea de 40-50 cm de la sol. Hrana puilor de curcă în perioada de la  o zi la 28-30 zile este un furaj combinat care să aibă un aport proteic de 30 % (PBD) și circa 3.000 Kcal/kg furaj-energie. Pe măsură ce puii cresc, aportul proteic scade.
Baza rației furajere este porumbul boabe în procent de 45 %, șroturile oleaginoase 28 %, săruri minerale și premixuri vitaminice 1 %. Se mai folosesc ouă fierte, brânză de vaci, morcovi, lucernă verde și urzici tocate fin. Atât apa, cât și hrana, este bine să fie puse în vase de culoare roșie, care atrag puii de curcă.
Pe măsură ce puii cresc, nutrețul verde se mărește chiar la 5 tainuri pe zi. De la vârsta de 60 zile se pot introduce în hrană grăunțele întregi și scoaterea la pășunat.
Practic, nu se concepe creșterea curcilor fără verdeață. Pe pășune pot fi crescute toate categoriile de curci începând de primăvara până toamna. Acest lucru duce la o mare economie de furaje și la rezultate economice favorabile. Îngrășarea curcilor și mai ales a curcanilor poate începe de la 6 săptămâni, în adăposturi cu așternut de rumeguș grosier în grosime de 5-6 cm. Pentru a ajuta digestia se pun vase cu pietriș pe care curcile îl consumă frecvent.
Curcile au nevoie mereu de aer proaspăt și răcoare vara și de încălzire în sezon friguros, evitându-se orice fel de curenți de aer.
Hrana curcilor în primele 10-12 săptămâni trebuie să conțină și medicamente care previn ori combat diareea cu sânge (coccidiaza). După 12 săptămâni în hrana de bază vor fi introduse grăunțe integrale de porumb, grâu și mazăre până la 30%.
La vârsta de 170 de zile greutatea unui curcan poate ajuge la 22 kg cu un consum de circa 63 kg furaj ceea ce înseamnă 2,900 kg pentru un kg/spor în greutate sau 370 g pe zi furajată. Înainte de transport, curcanii trebuie ținuți nemâncați 8 ore, dar cu apă în permanență.
Carnea de curcan este una săracă în calorii, dar bogată în albumină, ceea ce îi conferă o valoare nutritivă sănătoasă. Iar dacă creșterea se face și ecologic, atunci preferințele consumatorului sunt satisfăcute, iar prețul acestei cărni este mereu în urcare.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. buna ziua am cumparat acum 60 zile 30 pui de gaina care au acum cam 0,900grame [pui de o zi]primele trei saptamani le am dat furaje de la agroland dupa care le am dat porumb grau ,uruiala si calciu.zilnic le dau 3kg .de ce au crescut asa putin unde gresesc

  2. Depinde, daca rasa este de OUA consumul pe cap/zi este de 55g, iar greutatea este aprox. 800g. Daca rasa este de CARNE consumul este de 210-220g/zi, iar greutatea este peste 3 kg. Datele sunt pentru 57-63 zile.
    Asta daca s-au respectat retetele de furajare specifice rasei si perioadei de varsta, conditiile de temperatura si programul de iluminat.
    30 pui de ouatoare ar manca 1,7 kg, iar cei de carne 6.5 kg pe 24 ore.
    Din porumb, grau si uruiala nu li se asigura decat necesarul de energie (3000kcal/kg), proteina avand o pondere de 10% fata de un minim de 17-18%. Trebuie neaparat un srot de soia ( srot nu soia virgina !).

Leave A Reply