Cyclamenul se poate obține și din semințe! Eu am reușit!

1
Foto: Viorica Axinte
Viorica Axinte, loc. Părău, jud.Brașov
Stimată redacție,
Sunt pasionată de cultivarea plantelor de ghiveci, iar în această vară am reuşit să obțin cyclamen prin însămânțare. Dar să vă spun cum am procedat.
Transmit şi cititorilor revistei Practic-Idei din experiența mea în ce privește obținerea cyclamenului, cu gândul că poate și alții sunt interesați.
Planta este originară din Africa de Nord și Asia de Vest, iar în Europa a ajuns în secolul a XVII-lea. Există aproximativ 30 de specii de plante de acest fel. Cyclamenul este o plantă foarte decorativă, cu aspect de tufă cu înălțimea de maxim 15 cm.
Frunzele au culoarea verde intens cu nervuri în tonuri mai deschise, ceea ce le conferă un aspect marmorat. Ele au formă de inimă.
Florile au aspect de fluture, au o singură culoare sau pot fi în degrade, având nuanțe de roşu, violet sau alb. Florile au 5 petale, 4 îndoite în sus, iar a cincea culcată de-a lungul codiței. Petalele pot fi simple sau franjurate, aşezate pe un singur rând sau duble.
Speciile de cyclamen se pretează a fi cultivate atât la exterior, cât şi la interior. Plantele cresc bine la exterior, în zone semiumbroase, în jurul copacilor sau al pietrelor mai mari.
În interior planta are nevoie de lumină multă, dar trebuie ferită de acțiunea directă a razelor solare, iar temperatura nu trebuie să depăşească 15 grade Celsius. Camera trebuie să fie bine aerisită. Iarna nu se aşază ghivecele în apropierea sobei sau a caloriferului, iar vara locul ideal este pervazul ferestrelor orientate spre nord.
Deși foarte decorativă, nu este o plantă pretențioasă. Este doritoare de apă, dar de preferat este să se ude numai în farfurioara ghiveciului, apa să nu atingă frunzele sau florile. Apa se lasă 15-20 minute şi ceea ce nu a fost absorbit de pământ se aruncă. Atenție, apa prea multă duce la îngălbenirea frunzelor sau la putrezirea tuberculului. Frunzele şi florile care încep să se veştejească sau se îngălbenesc se smulg pentru că altfel poate putrezi tuberculul.
O dată pe lună se asigură fertilizarea pământului, prin diluarea în apa cu care se udă a unui îngrășământ pentru plante cu flori. Înflorirea începe din luna noiembrie şi durează până în martie. Pentru a avea flori în fiecare an, trebuie să-i asigurăm şi o perioadă de repaus. După veştejirea florilor, se reduce udatul treptat, până la uscarea frunzelor. Bulbul rămâne în pământ, apoi ghiveciul se păstrează la loc răcoros şi întunecos (în beci).
La începutul lunii iunie, tuberculul se scoate din pământ, se curăță de rădăcinile uscate sau putrede. Se divizează, astfel ca fiecare bucată să aibă cel puțin doi muguri. Se replantează în pământ format din 4 părți pământ de frunze şi o parte de nisip, cât mai aproape de suprafață, la o adâncime de 4-5 cm. Se udă cu precauție până la apariția frunzelor.
Înmulțirea prin semințe este posibilă numai dacă plantele au fost polenizate. Semințele se formează într-o capsulă de mărimea unei ghinde. Când se maturizează, capsula se deschide.
Însămânțarea se face în perioada august-septembrie. Semințele încolțesc în 5-6 săptămâni, iar când plăntuțele au cel puțin 6 frunze se mută în ghivece separate.
Vă trimit fotografii în care se văd capsula cu semințe şi plantuțele răsărite. Sunt nerăbdătoare să le mut în noi ghivece, ca la anul să mă răsplătească prin flori.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Florilor le plac muzica și vorbele calde | Revista Practic idei

Leave A Reply