Cyclamenul cere umiditate atmosferică ridicată

2
Foto: Mariana Cîrstea
Mariana Cîrstea, Mioveni, jud Argeș
Dragă redacție și dragi cititori,
Vă mulțumesc pentru toate sfaturile prezentate de voi. Datorită vouă, am învățat să îngrijesc și să iubesc foarte mult plantele.
Vă prezint câteva reguli pe care eu le respect în îngrijirea cyclamenului, pe care în trecut nu le știam, de aceea am pierdut de foarte multe ori aceste plante.
Am ținut cont foarte mult că această plantă nu suportă să fie udată direct, în ghiveci; are nevoie de udări în farfurioară, de regulă cu apă lipsită de clor (eu folosesc cel mai mult apa plată), la temperatura camerei. Necesită udări regulate, nu din abundență, deoarece excesul duce la putrezirea bulbului.
Îi asigur o temperatură a camerei de 20-24 grade Celsius, umiditate amosferică ridicată, lucru pentru care așez un vas cu apă pe soba de lemne, pentru a evita uscăciunea aerului ce poate provoca ofilirea frunzelor, cât și a florilor. Îi asigur lumină din abundență, cât și perioade de repaus din primăvară și până în toamnă.
Alătur câteva reguli pe care eu le respect mereu în ce privește violeta africană. Fac udări direct în farfurioară, nu în ghiveci, deoarece contactul cu apa duce la pătarea și putrezirea frunzelor.
Îi ofer multă lumină, ce are rol important în realizarea fotosintezei – proces prin care plantele cu ajutorul luminii solare își produc substanțe necesard creșterii și dezvoltării.
Am folosit ca îngrășământ solubil Vitaflora pentru plante ornamentale prin flori, precum și batoane (îngrășământ solid pentru plante) pe care le-am înfipt în ghiveci la o distanță de 6 cm de plantă; pe acestea le-am achiziționat din supermarket, iar plantele m-au răsplătit cu multe flori.
Violetele le-am înmulțit prin frunze, introduse în pahare de apă și așezate în spații luminoase, dar și în pahare de unică folosință, deasupra cărora am așezat un pahar transparent ce asigură plantei multă lumină (un mediu foarte asemănător cu o seră), nu necesită udare, deoarece paharul tansparent folosit drept „capac“ asigură în interior vapori de apă necesari creșterii și dezvoltării plantei.
Sper ca aceste sfaturi să fie de folos tuturor cititorilor, cât și iubitorilor de plante ornamentale.
Doresc tuturor, în special redacției revistei Practic-Idei, multă sănătate, fericire și îndeplinirea tuturor dorințelor.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Florilor le plac muzica și vorbele calde | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum ingrijesti cyclamenul | Revista Practic idei

Leave A Reply