Cycas, pentru decor exotic

0

Monica Viericiu
Dacă vrei să dai locuinței tale sau biroului un aer exotic, ia în calcul câteva plante mai aparte, cu frunze lungi și colorit intens. Printre le merită menționat și cycas.
Cycas arată bine, frunzele sale lungi, de un verde intens și aspectul general o fac foarte decorativă. Atinge cam 1,2 m înălțime și arată ca un mic palmier, deși face parte dintr-o altă familie de plante. Deși nu face flori, ci foarte rar produce niște conuri (asta poate și pentru că florile femele și cele mascule se găsesc pe plante diferite), aspectul este deosebit de decorativ. Și nu are pretenții deosebite, în principal lumină intensă, dar indirectă, udare modică, spațiu aerisit, inclusiv iarna, pe cât posibil, cu condiția ca temperatura camerei să fie de 15-18 grade Celsius. Vara apreciază dușurile fine pe frunze și un îngrășământ lichid administrat la interval de 6-8 săptămâni.
Cum cycas crește destul de lent, doar primăvara, cam o dată la 3-4 ani se schimbă pământul, avându-se grijă ca apa să nu stagneze. La baza ghiveciului se pun pietre mai mărișoare, granule de teracotă sau cioburi de lut de la un vas spart, aceasta pentru a asigura un bun drenaj.
Dacă vrei să obții o nouă plantă, desprinde lăstarii ce apar la bază (indiferent de anotimp) sădește-i întrun vas cu pământ hrănitor și ține-i la cald.
Petele maronii de pe frunze indică lipsa apei vara, temperaturi prea scăzute iarna. Ca dăunători, mai frecvente la cycas sunt coșenilele de care scapi ștergând frunzele cu un tampon de vată înmuiat în sprit diluat cu apă.
Foto: Monica Viericiu
 
 
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply