Curcile produc bine dacă sunt îngrijite

0
foto arhiva Practic
foto arhiva Practic
Bună ziua!
Sunt o cititoare și colaboratoare fidelă a revistelor practice. Vă scriu puțin despre creșterea curcilor.
Maria Todireanu, loc. Roman, jud. Neamț
În numărul 2 al revistei Practic Idei, domnul Adrian Gheorghe cerea informații despre creșterea curcilor. Îi ofer câteva informații despre acest subiect, care sper să-i fie de folos.
Curcile produc carnea cu cel mai scăzut conținut în grăsime. Producția anuală de ouă este cuprinsă între 50-100 bucăți, în funcție de rasă. Intensitatea ouatului este mai mare la început, ajungând la 70-80%, după care scade în decurs de 4-5 luni. Având în vedere faptul că producția de ouă este mai mare în primele 12 săptămâni se vor asigura pe acest interval amestecuri de nutrețuri cu un nivel energetic mai ridicat. Se vor folosi nutrețuri verzi, suculente în adăpost pe perioada ouatului și pășuni, miriști în restul sezonului de vară-toamnă. În perioada pășunatului se va administra un tain de concentrate dimineața și unul seara, care se recomandă să fie sub formă de grăunțe. În cazul în care curcile sunt ținute în adăposturi, este recomandat să se dea 3-4 tainuri pe zi, însă ele preferă libertatea. Curcile sunt recunoscute ca fiind și „mame bune”, clocesc foarte bine și au mare grijă de pui; perioada de clocit este de 5 săptămâni. În primele zile de viață puii de curcă au un apetit redus, de aceea trebuie acordată o mare atenție alimentației.
Un consum normal de timpuriu nu numai că reduce proporția pierderilor prin mortalitate, dar influențează pozitiv și sporul realizat în etapele următoare.
Pentru aceasta se va urmări comportamentul puilor față de hrană, apreciindu-se prin palparea gușii la puii suspecți. Este indicat să se introducă ciocul în apă și în vasul cu hrană pentru obișnuirea puilor cu acest lucru.
Puii de curcă sunt mai pretențioși față de alte specii în ceea ce privește întreținerea, alimentația până în jurul vârstei de 10 săptămâni. Este  recomandat ca puii să se alimenteze în primele zile cu brânză proaspătă de vaci, ouă fierte, apoi în amestec cu nutrețuri verzi și uruieli. Pentru întregirea hranei în vitamine, în amestecul de uruieli se introduc morcovi, salată, urzici. Se recomandă ca hrana să fie dată în tainuri dese și reduse treptat la patru, după vârsta de 1 lună. Tot de la această vârstă puii pot fi lăsați liberi pe miriști sau pășuni.
Curcanii pot avea între 7-25 kg, în funcție de rasă, iar carnea lor se vinde cu 15-30 lei/kg. Mult succes!
O vară frumoasă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply