Curatenie cu bicarbonat

1

Monica Viericiu
Bicarbonatul de sodiu nu este folositor doar ca agent de afânare la aluaturi, ci are mult mai multe întrebuințări: ajută la frăgezirea cărnii, la alinarea durerilor de stomac, la albinera dinților,  la dezinfectarea încălțămintei și chiar la curățenie.
Dacă în frigider ori în vreo încăpere a locuinței tale s-a cuibărit un miros neplăcut, pune într-un colț puțin bicarbonat de sodiu, într-o ceașcuță și vei simți imediat o schimbare în bine. Tot bicarbonatul ajută la îndepărtarea anumitor pete de pe țesături și nu numai. Astfel dacă pui la înmuiat rufele în apă cu bicarbonat, le vei scăpa de mirosul urât. Dacă ai vreo cratiță arsă pe care nu știi cum s-o mai cureți, las-o la înmuiat în apă cu detergent și puțin bicarbonat de sodiu și crusta se va îndepărta mult mai ușor. Adăugând un pic de bicarbonat în detergentul lichid, de vase ori de rufe, îi vei spori capacitatea de curățare.
Și dacă din țeava de scurgere a chiuvetei iese vreun miros urât, toarnă o oală de apă fierbinte și o ceșcuță de bicarbonat care îl va neutraliza pe loc.
Combinația de suc de lămâie cu bicarbonat de sodiu este minunată pentru dezinfectarea chiuvetei și nu numai. Poți dilua amestecul cu puțină apă pentru a putea fi ușor de folosit într-un pulverizator. Dacă folosești soluția astfel, ține minte să agiți flaconul cât mai bine înainte de fiecare aplicare, alfel se decantează si nu se poate folosi așa cum trebuie.
Bicarbonatul de sodiu curăță extrem de eficient și în combinație cu oțetul alb, amestecul fiind foarte potrivit pentru ștergerea obiectelor sanitare, a faianței ori gresiei din baie etc. Se aplică ușor cu o lavetă. Amestecul îndepărtează eficient și crustele de săpun care s-au depus pe bateriile de la cadă ori chiuvetă, însă în acest caz, de obicei se folosește sub formă de pastă, adică în praful de bicarbonat se adaugă numai câțiva stropi de oțet, încât să se formeze o pastă. Pasta se lasă câteva minute să acționeze apoi se îndepărtează și suprafata se freacă, se clătește bine. Avantajul acestei combinații este că nu te costă mai nimic și redă strălucirea obiectelor din inox fără vreun risc de zgârieturi. Și perdeaua de la duș va arăta și mirosi mai plăcut dacă o ștergi cu o lavetă umedă pe care presari bicarbonat.
Foto: Monica Viericiu
 
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Bicarbonatul de sodiu, intrebuintari | Revista Practic idei

Leave A Reply