Curățați din timp hainele și pantofii de noroi și praf

2
pantofi rosii
Foto: arhiva Practic Idei
Ioana Preda, București
Dragi prieteni,
O metodă foarte bună de a economisi bani buni este să întreținem corespunzător lucrurile pe care le avem. Curățând și menținând în stare bună încălțămintea și hainele, le putem prelungi viața, de aceea vă dau câteva sfaturi în acest sens.
Pentru păstrarea o­biectelor de piele, inclusiv a încălțămintei, trebuie să le curățați la timp de noroi și praf. Dacă obiectele de piele s-au udat, ele se vor șterge cu o cârpă uscată. Nu se vor usca lângă instalațiile de încălzit. Pielea uscată și  aspră să o ungeți cu substanțe grase: ulei de ricin, untură de pește etc. precum și cu ceară. Aplicați aceste substanțe într-un strat subțire pe suprafața pielii, ca să nu formeze pete de grăsime.
Curățatul încălțămintei
Încălțămintea de piele să o curățați imediat ce v-ați descălțat, îndepărtând praful și noroiul. Ea trebuie dată cel puțin de 2 ori pe săptămână cu cremă, pentru pielea colorată folosiți crema de nuanță adecvată sau incoloră. Pentru ca încălțămintea să nu scârțâie, pe vremuri se ungea talpa cu ulei lichid, de preferință de in sau de floarea soarelui. Încălțămintea și celelalte obiecte de piele să le păstrați într-o încăpere uscată și dacă este posibil, răcoroasă, neluminată de soare.
Încălțămintea de lac se păstrează vara înfășurată în hârtie. De asemenea se recomandă ca fețele încălțămintei să se ungă ușor cu cremă de lanolină.
Încălțămintea albă cu fețe de pânză nu se spală, deoarece își pierde forma, ea trebuie curățată. După ce încălțămintea a fost uscată, se îndepărtează praful și altă murdărie cu o perie aspră, iar petele se scot cu benzină. După aceea, pe fața încălțămintei se aplică într-un strat uniform, cu o periuță de dinți, o pastă lichidă compusă din praf de cretă (sau praf de dinți) și soluție de săpun. Încălțămintea se usucă și se freacă apoi ușor cu o periuță moale.
Încălțămintea de antilopă prinde deseori luciu și capătă un aspect urât. Pentru a reîmprospăta porțiunile lucioase se freacă ușor cu glaspapir mărunt, cu sare de masă uscată, cu o perie de sârmă specială, cu fire extrem de fine sau cu o radieră de cerneală, iar apoi se curăță cu peria. De asemenea se poate freca în prealabil cu o cârpă înmuită în apă cu amoniac, iar apoi cu glaspapir cât mai mărunt.
Pentru ca lucrurile de piele să capete luciu (haine, mănuși, canapele, fotolii) pr vremea bunicilor se frecau ușor cu o cârpă înmuiată în albuș de ou, bătut ușor, ori se ungeau cu următoarea compoziție: 4 părți ulei de ricin sau de in, 18 părți de terebentină, 15 părți ceară galbenă și 1 parte de colofoniu. Toate acestea se amestecă, se încălzesc ușor și cu masa obținută se ung obiectele și se freacă până capătă luciu. Fiindcă acum există atâtea creme în comerț, puțini sunt cei care mai știu aceste lucruri și mai puțini cei care le folosesc, deși metodele sunt verificate în timp.
Pentru a prelungi viața pantofilor se recomandă utilizarea alternativă a 2-3 perechi. Pulverizarea cu un spray special din când în când în interiorul încălțămintei, ajută la îndepărtarea mirosului și a bacteriilor care se dezvoltă în acest spațiu, favorizate fiind de umiditatea mare în special în sezonul cald.
Curățatul hainelor din stofă de lână și lână amestecată cu bumbac
Aceste haine se curăță în mai mute feluri, în funcție de culoarea, gradul de murdărie și calitatea stofei.
Hainele de culoare închisă se curăță cu benzină, care scoate petele grase.
Hainele foarte murdare cu diferite pete, se spală cu săpun de calitate ori detergent, dacă este o culoare destul de rezistentă. Înainte de spălat, obiectele se pun la înmuiat în apă călduță în care s-a adăugat un pic de amoniac (1 lingură la o găleată de apă). La spălat, lucrurile se freacă ușor cu peria înmuiată în soluție caldă de săpun (50 g săpun la o găleată de apă) ori detergent, iar după aceea haina întreagă se clătește de 2-3 ori în apă călduță.
După spălat, obiectele de lână sau lână amestecată cu bumbac, de culoare albă se țin pentru albit 30 de minute într-o soluție de apă oxigenată (5 g apă oxigenată 3% și 1 g amoniac la 1 l de apă), dacă nu ați folosit alți înălbitori moderni. Se clătesc apoi și se pun la uscat bine întinse.
Pentru ca o haină bărbătească spălată să-și recapete aspectul cuvenit, se scrobește cu apret fierbinte cumpărat sau preparat în casă cum se obișnuia pe timpuri (15 g amidon de cartof la 1 l apă). Și cămășile se apretează, dar nu exagerați fiindcă pot deveni prea aspre și neplăcute la purtat.
Hainele bărbătești de lână mai scumpe nu se spală, ci se duc la curățat. Dacă nu vă permiteți acest lucru, încercați ca după scoaterea petelor de grăsime și de altă natură să le frecați cu o perie înmuiată într-o soluție diluată de amoniac, fără a umezi prea tare materialul.
Curățatul pălăriilor
Există diferite procedee de a curăța pălăriile. Astfel părțile roase, lustruite de pe pălăriile de fetru se pot freca ușor cu glaspapir sau piatră ponce, ori se presară locurile cu sare măruntă, tărâțe și se curăță cu o perie aspră. Se mai poate folosi amoniacul diluat cu apă. Se înmoaie în această soluție o bucată de postav și se curăță părțile murdare. Se șterge apoi pălăria cu o cârpă uscată, curată, se curăță cu peria aspră și se usucă. Locurile grase și petele de grăsime se pot freca cu o cârpă înmuiată în benzină, iar apoi cu o soluție de amoniac (1/2 linguriță la 1 pahar de apă). Pălările de fetru gri și bej murdare de transpirațe și praf se curăță astfel: se amestecă 5 linguri de oțet cu 5 linguri amoniac și se adaugă 1/2 lingură sare de bucătărie, amestecând până se dizolvă sarea. Se înmoaie în această soluție o cârpă albă curată și se curăță părțile murdare. Se șterge ulterior pălăria în cauză cu o cârpă curată și uscată.
Pentru ca fața pălăriei să nu se păteze de transirație, între banda de piele din interior și pălărie se pune o sugativă împăturită.
Căciulițele de angora și de lână, precum și beretele nu se recomandă să fie spălate. Ele se curăță ca și căciulițele de blană de culoare albă cu amidon de cartofi de bună calitate. Se freacă de câteva ori cu amidon, apoi se scutură cu grijă.
Pălăriile albe de paie se spală mai întâi cu peria, cu o soluție caldă de săpun și apă, apoi se umezesc pentru albit cu o soluție de apă oxigenată 3%, se lasă să se zvânte ușor și se calcă un pic cu fierul călduț. Pălăriile se pot albi și cu acid clorhidric diluat (soluție 5-6 %). Pălăria se curăță cu această soluție cu peria, iar apoi se spală cu apă amestecată cu o cantitate mică de amoniac.
Curățatul mănușilor
de antilopă
Se diluează amoniacul 10% cu o cantitate de patru ori mai mare de apă și curățăm mănușile cu această soluție cu un tampon de vată, înlocuind-o pe măsură ce se murdărește. Mănușile se șterg apoi cu vată înmuiată în apă curată sau în apă cu puțin oțet (1 lingură la 1 l apă). Se mai pot curăța cu un amestec de lapte și bicarbonat (1 linguriță la un pahar de lapte) sau amoniac.
Curățatul catifelei
Înainte de curățat, obiectul se scutură de praf cu o perie uscată, apoi se freacă puțin cu o cârpă moale de lână înmuiată în benzină, se usucă și se curăță din nou cu cârpa de lână înmuiată în amoniac. Dacă în timpul curățatului materialul s-a turtit, catifeaua se umezește cu spirt, se ține la abur 3-4 minute și cât este caldă se freacă contra părului cu o perie aspră și rară. Locurile turtite se țin la abur de câteva ori până se refac. Catifeaua se calcă pe dos ținând materialul suspendat. Petele de mâncare se scot cu apă caldă în care s-a adăugat amoniac sau spirt denaturat, adică diluat (1 lingură la 1 pahar de apă).
Curățatul plăpumilor
de mătase
Plăpumile se curăță cu tărâțe de grâu. Se presară pe material tărâțe bine încălzite, frecându-se cu grijă. Tărâțele murdare se înlocuiec cu altele curate. Se repetă operația de câteva ori. După curățat, plapuma se scutură.
La gândul că vin în sprijinul cititorilor care nu au posibilități financiare și vor să-i întrețină singuri hainele chiar și cu metode mai vechi, dar bune, eu vă urez numai de bine.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Incaltaminte de copii | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum scapi de ciuperca unghiei | Revista Practic idei

Leave A Reply