Curatarea perdelelor si a jaluzelelor

0

Decorarea ferestrelor nu se face doar în scop decorativ. Ea îți permite să controlezi cantitatea luminii care intră în cameră, lucru esențial pentru a evita albirea mobilei sau formarea petelor pe podea din cauza soarelui, dar și pentru păstrarea unui anumit grad de intimitate. Toate piesele decorative ale fereastrei ar trebui curățare în fiecare lună.

curatarea perdelelor si a jaluzelelor

În functie de material, iată câteva sfaturi pentru curățarea perdelelor și a jaluzelelor.


Jaluzele orizontale din material textil

Lunar: Curăță folosind peria pentru praf a aspiratorului.
Anual: Spală și usucă.

Jaluzele verticale din material textil

Lunar: Închide jaluzelele pentru a fi drepte. Folosește opțiunea „dust-brush” a aspiratorului ( pune puterea de aspirație pe minimum). Pentru a o spăla de mână, dă jos stinghiile și așeaz-o pe o suprafață plată. Acoperă pata cu ajutorul unui burete scunfudat într-un lichid folosit pentru spălat vase nu prea puternic și cu apă călduță. Tratează petele consistente cu o substanță specială pentru materiale tapițate ( testează-l pe o pată minusculă).
Anual: Angajează un profesionat care curăță geamurile folosind metode speciale de uscare.

Jaluzele venețiene din vinil sau metal.

Lunar: Închide jaluzele pentru a fi drepte. Începând de sus în jos, șterge praful cu o perie din pene, cu o perie din lână de miel, cu o cârpă umedă , sau folosește opțiunea „dust-brush” a aspiratorului ( pune puterea de aspirație pe minimum). Închide-le în direcția opusă și repetă procesul.
De două ori pe an : Spală fiecare stinghie în parte folosind o cârpă umedă și un lichid folosit la spălat rufe, nu prea puternic. Nu folosi obiecte abrazive pentru curățare, căci asta va strica finisajul. Câteva dintre stinghiile jaluzelelor verticale pot fi date jos simultan, asta făcând curățarea lor mai ușoară.

Jaluzele plisate

Lunar: Folosește opțiunea „dust-brush” a aspiratorului ( pune puterea de aspirație pe minimum). Curățarea cu aspiratorul este singura metodă de curățarea a acestui fel de jaluzea.

Draperii și perdele

Lunar: Folosește opțiunea de curățat materialele capitonate a aspiratorului(pune puterea de aspirație pe minimum).
Anual: Dacă materialul textil este lavabil, spală-l la mașină și setează mașina pe ,,Gentle Cycle”. Pune-le pe sfoară pentru a se usca și calcă-le cât sunt ude. Dacă materialul nu este lavabil, du-l la curățătorie.
Draperiile și perdelele din baie sau bucătărie, sau cele aflate, în general, în zone prăfuite, au nevoie de mai multe curățări.

Jaluzele și obloane din lemn

Lunar: Închide stinghiile pentru a fi drepte. Începând de sus în jos, curăță folosind o perie din pene, o perie din lână de miel, un material electrostatic, sau folosește opțiune „dust-brush” a aspiratorului (pune puterea de aspirație pe mininum). Închide-le în direcția opusă și repetă procesul. Jaluzelele și obloanele din lemn nu ar trebui expuse la umiditatea aburilor din baie sau bucătărie.
Anual: Spală fiecare stinghie în parte cu o cârpă umedă, după care usucă-le.

 

Sursa: www.styleathome.com

Sursa foto: blachowicz102 – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply