Curățarea mobilei

0

Monica Viericiu
Când te pregătești de întâmpinarea sărbătorilor, un moment aparte îl constituie curățenia generală. Întorci pe dos toată casa, să nu rămână cumva vreun fir de praf pitit în vreun colțișor. Iar când totul este aproape gata, te ocupi și de curățarea mobilei, care uneori are nevoie de mai multe îngrijiri, nu doar de un simplu șter. Iată ce mai putem face pentru mobilierul din casă.
Bunicuțele noastre nu aveau pe vremuri atâtea substanțe de curățat, dar aceasta nu înseamnă că lucrurile nu stăluceau de curățenie. Ele găseau metode simple, cu substanțe ușor de procurat, ca lemnul masiv, furniruit, vopsit sau dat cu ceară să arate minunat. De exemplu, dulapurile din lemn vopsit le spălau cu apă și săpun, aplicat cu o cârpă, apoi clăteau și în ultima apă turnau un pic de oțet, care îndepărtează insectele și neutralizează mirosurile. Mobilierul din pai, se spăla tot așa, doar că la final  în apă se dizolva puțină sare.
Zgârieturile fine de pe suprafețele date cu lac se estompează dacă, după culoarea mobilei, le tratezi cu un pic de ulei, cu cremă de ghete (incoloră, maron sau neagră), pe care o ștergi bine cu o cârpă moale. Și pentru a-ți ușura munca la mutatul mobilei și a reduce totodată urmele inestetice de pe parchet, pune sub picioarele dulapurilor sau la colțuri, dacă nu sunt prevazute cu picioare, felii groase ori chiar câte un cartof crud întreg. Pare ciudată metoda, dar este foarte eficientă, chiar în cazul pieselor de mobilier foarte grele.
Și dacă ești adeptul soluțiilor hanmade, atunci iată o rețetă de soluție bună pentru întreținerea mobilierului de orice fel. Ai nevoie de oțet și ulei de gătit (curat) din care torni într-o sticluță, în părți egale. Agiți energic recipientul până când cele două substanțe se amestecă și torni puțin lichid pe o bucată de cârpă moale cu care freci bine mobila, apoi lustruiești suprafețele tratate astfel cu o cârpă uscată.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply