Curățarea bijuteriilor de aur sau argint

1

Monica Viericiu
Bijuteriile sunt prietene de nădejde pentru femeile și chiar bărbații care vor să-și pună în valoare frumusețea. De câte ori nu ai întors privirea către cineva pentru a-i admira printre altele și accesoriile vestimentare sau ai găsit subiecte de conversație pornind de la vreo bijuterie care ți-a atras atenția? Dar pentru a fi strălucitoare și bijuteriile au nevoie de ajutor câteodată.
Căutăm să fim asortate, să avem câte o bijuterie care să ne dea starea de bine și de încredere în noi pe care o dorim, dar nefolosindu-le anumite lucruri își pierd cu timpul strălucirea care le-a făcut să ajungă din rafturile magazinelor în casele noastre. Dar cu mici trucuri simple, toate problemele se rezolvă.
Bijuteriile placate doar cu aur au nevoie de mai multă grijă la manevrare, deoarece stratul de metal prețios este foarte subțire, iar la orice contact cu diluanți, alcool sau alte asemenea substanțe poate fi compromis. Vânzătorii ne asigură că obiectele suflate cu aur își păstrează frumusețea mult timp, dar pentru a fi sigure de acest lucru, este bine ca înainte de purtare să le aplicăm un strat de lac de unghii transparent care le va proteja. Tot cu lac incolor se dau și bijuteriile care lasă urme negricioase pe piele la purtat.
Bijuteriile din argint se înnegresc adesea, dar își revin repede dacă sunt spălate cu săpun și o perie moale. Pentru efect optim folosește doar clăbuc de săpun ori săpun lichid în care adaugi câteva picături de zeamă de lămâie. Și frecarea cu pastă de dinți ajută mult. Se pare că efect bun de curățare a argintului are zeama de la fiertul cartofilor. După spălare, indiferent de soluția aleasă, obiectele se clătesc bine cu apă călduță, se lasă la scurs pe un prosop și se șterg bine cu o cârpă moale care nu lasă scame ori o bucată de piele de căprioară, cum este cea pentru ochelari, apoi între utilizări bijuteriile se păstrează în săculeți de fetru închis la culoare, ori în casete bine închise care împiedică pătrunderea soarelui.
Aurul redevine la străluricrea consacrată după ce seunt curțate cu detergent în care se poate adăuga un picuț de amoniac. Dar, gospodinele cochete pe vremuri mai foloseau și alte substanțe ca praful de copt, scrumul de țigară ori chiar sucul  proaspăt de la o ceapă. În cazul monturilor complicate, cu pietre sau desene în relief, tot periuța este cea care salvează situația, doar că se recomandă una cât mai mică, finuță, adecvată bijuteriilor și care poate fi improvizată de la un mascara ieșit din uz.
Și reține, dacă vrei să te bucuri multă vreme de bijuteriile tale, evită să faci curățenie, mâncare să te ocupi de grădinărit sau alte asemenea activități care le pot murdări, zgâria, deci pune în pericol.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Din toată inima | Revista Practic idei

Leave A Reply