Curățăm buruienile din grădina de legume

1

Cosmina Mihai, sat Lunca la Tisa, com. Bocicoiu-Mare, jud. Maramureș

Dragă redacție,

Pe lângă casa noastră de locuit și anexele gospodăriei se află „Grădina noastră de vis”. O parte din grădină este suprafață arabilă, și pe margine, de jur împrejur, sunt locuri de fânețe cu pomi fructiferi: mere, pere, prune, caise, struguri, nuci.

Cu toții depunem eforturi pentru ea. Tatăl meu se ocupă cu aratul, dezinfectarea solului, semănatul, plantatul. Curățarea buruienilor o facem cu toții, când este timpul răcoros, seara și dimineața, și după ploaie. Odată arată grădina, căutăm să ne ajungă spațiul pentru fiecare plantă. În jurul grădinii punem fasolea, câte 2 rânduri, apoi ceapă, usturoi, măzărică, roșii, castraveți, salată, ridichi, cartofi etc. Cu udatul grădinii mă ocup eu și tata. Dacă este vara secetoasă, noi avem umiditate pentru plante din râul Tisa, care curge în capătul grădinii noastre.

Mare grijă avem să curățăm de buruieni grădinile de legume și potecile dintre straturile din grădină. Trebuie să știm când și cum să udăm plantele. Pe măsură ce crește, planta are nevoie de apă pentru respirație și pentru a dezvolta și a transporta substanțe nutritive. Se îndepărtează buruienile pentru că răpesc apa de care au nevoie legumele.

Avem recoltă bună, depinde și de anotimp. Eu și tata curățăm plantele de frunze uscate, punem pari lângă fiecare tufă de roșie, curățăm rândurile false (lăstarii neproductivi) la fiecare tufă. Acum 2 ani, am ținut porci, găini, curcani, anul trecut doar păsări, iar anul acesta păsări pentru carne. Facem multă țuică de Maramureș, din mere, pere. Vin facem din struguri.

Mama mai mult se ocupă cu croșetatul și lucrul în bucătărie. Face prăjituri foarte bune, cozonaci cu mac, mere, nuci și pâine de casă. Acum pune murături pentru iarnă: castraveți, salată din legume, gogoșari murați, zacuscă (cu vinete sau cu ciuperci), compoturi, dulceață bulion etc. Numai bine!

Foto: Cosmina Mihai

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Saditul legumelor | Revista Practic idei

Leave A Reply