Curăț și văruiesc trunchiurile pomilor

0

Marian Aileni, sat Cotu Băii, jud. Suceava
Stimată redacție,
Am rămas plăcut surprins când am primit un colet și două scrisori în care mi se cerea schimb de plante și mă felicitau pentru articolele din revistă și încă o dată vă mulțumesc că ați făcut „legătura” dintre mine și ceilalți cititori practici.
În această scrisoare vă povestesc pe scurt cum se face curățenia de primăvară în curtea mea, curățenie pe care de obicei o efectuez înainte de Sărbătorile de Paști.
În urma curățirii arborilor, arbuștilor și celorlalte plante, resturile după preferință se adună și se depozitează la uscat pentru ca în toamnă să li se dea foc pentru cenușă, folosită apoi drept îngrășământ sau aruncată la pubele. Următoarea lucrare este cea de curățire, greblare a gazonului și spațiilor verzi. În curtea următoare este pământ bătătorit așa că aici se mătură foarte bine, se strâng frunzele la un loc și se duc la pubelă.
După faza de greblare și măturare a resturilor din curte, se trece la văruirea tulpinilor pomilor cu var alb, preparat din 500 g var și 2-2,5 l apă, să fie puțin mai gros. Acest tratament este ca o barieră pentru insectele nedorite, care în timpul iernii s-au adăpostit în scoarța copacilor. În gospodărie se mai poate curăța spațiul verde dintre stradă și gardul propriu, prin greblare și măturare, dacă nu au acces păsările se poate îngrășa cu azotat de amoniu, nu foarte mult, pentru a stimula creșterea. După ce se termină curățenia în mare, se trece la detalii.
Se repară ce s-a mai stricat în timpul iernii din cauza zăpezii și apoi se trece la vopsirea gardului, însă înainte unde este cazul se mai și repară. Pentru curățenia de primăvară folosesc o serie de unelte: greble de diferite mărimi, mătură, mătură de nuiele, coș de nuiele, ciocan, fierăstrău, pensulă, bidinea și cam atât. Cu această ocazie vreau să mulțumesc familiei și prietenilor pentru că mă suportă cu toate pa­siunile mele (grădinărit, animale, bucătărie) și că mă ajută atunci când este cazul. Vă trimit o poză cu mine făcută în toamna anului 2008. Le mulțumesc celor care mi-au scris și promit că voi trimite colete tuturor celor care mi-au cerut.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply