Curăț casa prin metode tradiționale dar eficiente

0
gradina cu gardut
Foto: Ionela Nole
Ionela Mariana Nole, Mioveni, jud. Argeș
Dragă redacție,
Îmi place nespus de mult să colaborez cu revista Practic-Idei, pentru că am ocazia să aflu multe lucruri utile și practice, dar și să vă împărtășesc din experiența mea.
Am citit articolele publicate la acest concurs și am recunoscut unele metode de economisire folosite în familia mea. Pe lângă ele enumăr altele care ne-au ajutat.
Băiatul cel mare, Andrei, este student la Facultatea de Biologie din cadrul Universității București. Pentru că locuiește în cămin se gospodărește sprijinit de noi. Astfel, pentru a economisi o bună sumă de bani și mult timp, vine acasă la 2-3 săptămâni și se strâng banii de drum, cam 100-120 lei. Mâncare îi trimitem cu autobuzul, care face curse regulate către Capitală și astfel suntem liniștiți că băiatul mănâncă sănătos, ca la mama acasă.
Altă metodă de economisire este următoarea: primăvara pun la înrădăcinat mai mulți butași din florile mele dragi: trandafiri japonezi de 4 culori, steaua Crăciunului, crăciunițe de 2 culori, sporul casei de 4 culori etc. Am grijă să le pun în ghivece noi, micuțe și frumos colorate. Astfel, când e ziua unei colege sau prietene îi ofer o mică atenție, care nu costă prea mult și bucuria este de ambele părți. La fel procedez și de 1 și 8 martie: pun bulbi de lalele, zambile în ghivece, la începutul lunii ianuare, iar în martie am flori splendide, dar și atenții pentru doamnele profesoare ale băiatului cel mic.
Pentru grădina de legume, dar și pentru flori, folosesc îngrășăminte naturale care nu mă costă niciun leu. Gunoiul de la păsări și de la animale, pus la macerat în cantități suficiente de apă, devine un îngrășământ de cea mai bună calitate, gratis. Florile și legumele cresc sănătoase și gustoase, pe placul întregii familii.
Am folosit cu succes și cenușă sau rumeguș de lemn care sunt un bun îngrășământ și un bun medicament contra diferitelor tipuri de dăunători.
Pentru recolte bune alegem semințe de calitate, dar folosim și trucuri învățate de-a lungul timpului. De exemplu, pentru un gust minunat al castraveților țin sămânța în lapte dulce înainte de plantare, iar castraveții dau o recoltă foarte mare și de foarte bună calitate.
Toamna trecută am pus la murat peste 70 borcane cu castraveți din recolta grădinii noastre. Și struguri am avut din recoltă proprie, pentru că am stropit vița-de-vie cu zeamă bordeleză înainte de desfacerea mugurelui. Tot cu zeamă bordeleză am tratat toate plantele: roșiile, castraveții, usturoiul etc.
Bani buni se economisec și pentru curățenia din casă, unde folosim în locul detergenților scumpi aliații de nădejde ai bunicii; oțet, bicarbonat, sare.
periem covoarele cu apă sărată și oțet pentru înviorarea culorilor
halatele și prosoapele de baie nu sunt aspre după spălat căci le înmoi timp de o oră în apă caldă sărată
perdelele rămân albe și apretate, fiindcă înainte de spălat le țin un timp în apă cu sare
desfund chiuvetele cu o mână de sare grunjoasă, peste care după 10 minute, torn apă clocotită
la văruit pun și o mână de sare și peretele nu se cojește
curăț vasele de bucătărie de care s-a prins mâncarea punând în ele puțină apă rece și 2 linguri de sare, apoi le pun la foc până clocotește. După aceea le frec cu un burete de plastic, până se elimină toate resturile;
curăț petele de mucegai de pe obiectele de piele frecând cu o cârpă înmuiată într-o soluție de oțet cald cu câteva granule de sare.
Economisim ceva bani cazându-ne în concediu la particulari, pentru că sunt prețurile mai bune. Dragi prieteni, sănătate să avem de la Dumnezeu, căci în rest le vom face pe toate, chiar și în aceste vremuri nesigure.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply