Cumpărăm la reduceri

0
Nadia Gabriela Luca
Nadia Gabriela Luca
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a împărtăşi cu voi şi semenii noştri ideile şi faptele noastre creatoare şi pentru că îmi oferiți ocazia de a-mi manifesta pasiunea pentru scris. Iată cum reducem cheltuielile familiei.
Nadia Gabriela Luca, Iaşi
De această dată vă împărtăşesc câteva dintre experiențele familiei mele pentru a face economii. Încă de la începutul căsnicei noastre am hotărât cu soțul meu să nu facem rate la bănci, pentru a nu plăti dobânzi şi comisioane exorbitante.
Rata am făcut-o în casă la propria noastră „bancă”, până am obținut suma propusă pentru achiziționarea obiectelor de valoare. Avantajul pe care l-am avut plătind rate la „banca” noastră de acasă au fost foarte mari. În primul rând nu am avut comisioane şi dobânzi, pe care am fi fost obligați să le plătim dacă făceam credit la o bancă. Am avut o rată pe care ne-am impus-o noi, şi care a putut fi micşorată dacă în luna respectivă interveneau alte cheltuieli neprevăzute. Am putut suspenda plata ratei o perioadă mai scurtă sau mai lungă, în perioadele când unul dintre noi a rămas fără loc de muncă sau când unul dintre noi a avut probleme de sănătate care au necesitat cheltuieli mai mari. Dar cel mai mare avantaj, lipsa stresului că o lună nu am putut plăti. Am economisit cu familia mea încercând să producem mai mult decât să cheltuim. Astfel am gătit mai mult acasă, economisind banii pe care îi cheltuiam mâncând la restaurant sau diverse fast-food-uri. O pizza delicioasă sau alte delicatese, pe care le mâncam în oraş, le-am făcut şi acasă din produse bio obținute de pe cultivarea unui mic teren pe care-l avem.
Economisim, de asemenea, producându-ne singuri legume, fructe din care ne pregătim acasă zarzavaturi, murături, dulcețuri, gemuri, siropuri pentru iarnă. Cele din comerț de multe ori nu ne satisfac din punct de vedere al calității şi al prețului. Deşi terenul nu este unul foarte mare, am obținut tot ce ne trebuia pentru aprovizionarea de iarnă, diversificând produsele cât mai mult şi cultivând câte puțin din fiecare produs. Unde s-a putut, am obținut şi două recolte succesive de pe acelaşi teren. De exemplu după ce am recoltat mazărea, am cultivat pe aceeaşi bucată de teren fasole pentru păstăi şi ceapă verde. Pentru a economisi terenul am obținut în ghivece plantele aromatice: cimbru, busuioc, salvie, mentă, pătrunjel şi vom avea privilegiul de a ne bucura şi în perioada iernii de aceste plante care dau savoare preparatelor culinare.
Am învățat să facem cât mai multe lucruri în propria noastră casă. Astfel, am văruit, am pus faianță şi gresie, am reparat unele aparate de uz casnic. Aceste lucruri ne-au scutit să plătim bani pentru meşteri şi ne-au dat şi satisfacția unui lucru bine făcut cu propriile mâini şi propria minte.
Tot pentru a economisi, cumpărăm produse de calitate, făcute din materiale cât mai naturale, în extrasezon când prețurile sunt reduse şi cu 50%. Astfel am economisit cumpărând încălțăminte şi haine din piele sau blană, pulovere din materiale naturale la prețuri foarte bune. Am economisit astfel de două ori datorită reducerii prețurilor în extrasezon şi prin folosirea acestor produse de calitate un timp mai îndelungat. Nu am cumpărat produse electrocasnice şi elec-
tronice de la second-hand şi fără garanție. Am evitat astfel falsa economie prin faptul că, deşi un produs second-hand are un preț mai mic, putem avea surprize foarte neplăcute şi cheltuieli suplimentare pentru reparații ulterioare.
Economii am făcut participând la unele cursuri gratuite organizate de unele fundații sau chiar instituții ale statului. Astfel ne-am îmbogățit din punct de vedere spiritual şi cultural, sau ne-am informat cu privire la unele noutăți tehnologice, pentru că un om bine pregătit şi bine informat în orice domeniu este salvat.
Unele persoane investesc sume destul de mari pentru cursuri de informatică, artă culinară, pentru îndeletniciri artistice. Deci să profităm din plin când ni se oferă aceste oportunități şi să nu mai găsim scuze că suntem prea bătrâni sau prea tineri, sau că învățarea unei meserii este un lucru înjositor. Niciun lucru pe care-l facem cu profesionalism şi prin intermediul căruia câştigăm bani cinstiți nu este înjositor.
Am reuşit să facem economii şi datorită unei bune comunicări şi înțelegerii din familie. Astfel, am discutat şi am făcut diferența între nevoi şi dorințe. Am stabilit că nevoile sunt lucruri de bază peste care nu putem trece: hrană, îmbrăcăminte, locuință etc., pe când dorințele sunt lucruri pe care ar fi frumos să le avem, dar care nu sunt neapărat necesare.
Prioritățile de gradul I au fost nevoile fiecărui membru al familiei, iar dorințele au fost pe  locul doi sau chiar trei. Din veniturile noastre regulate am cheltuit pentru nevoi şi obligații, iar din venituri ocazionale am putut cheltui şi pentru plecarea într-o vacanță, înlocuirea autoturismului sau alte dorințe neîmplinite încă.În momentul de față fiecare membru al familiei „lucrează” la economia de timp. Eu personal, de exemplu, economisesc timpul neuitându-mă la televizor decât foarte puțin, la o emisiune informativă şi, eventual, la emisiuni cu profil economic sau cu mesaje educative. Astfel, timpul pe care l-aş pierde vizionând emisiuni de divertisment şi cu mon-denități, cele mai multe dintre ele regizate şi cu limbaj vulgar, îl folosesc dezvoltându-mi pasiunile şi cultivând în suflet altele noi.
În încheiere, vă doresc să reuşiți să economisiți cât mai mult, adică să vă folosiți banii în mod chibzuit, iar dacă doriți să economisiți prin reduceri de cheltuieli, analizați împreună cu membrii familiei toate categoriile de cheltuieli şi vedeți unde puteți face reduceri. Nu vă propuneți să reduceți brusc sume foarte mari, pentru a evita apariția unor neînțelegeri în familie, iar dacă nu reuşiți din prima încercare, nu renunțați, veți constata că obişnuințele în a economisi se crează treptat.
Fiți perseverenți şi veți reuşi!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply