Cum udăm mai bine

0

Maria Angelica Trică, Râmnicu-Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție și dragi cititori,
Plantele au nevoie de umiditate suficientă, fiindcă numai cu ajutorul apei pot absorbi și utiliza substanțele nutritive.
Majoritatea plantelor acceptă apa din conducte. Apa de ploaie este benefică plantelor, numai că de regulă nu o primesc îndeajuns. Efectuați întotdeauna udatul dimineața foarte devreme sau după apusul soarelui. Nu udați niciodată la orele de prânz. Dacă instalați un robinet de grădină, montați conductele în așa fel încât să puteți lua apa din mijlocul grădinii. Astfel, atât cu găleata, cât și prin țevi, apa de udat va ajunge mai repede la destinație. Apa de ploaie se poate colecta într-un butoi de acumulare. În conducta pentru apă de ploaie montați o supapă, pe care o puteți închide sau deschide potrivit nevoilor. Acoperiți butoiul cu un grilaj.
Fiecare plantă are nevoie de un perimetru optim de udare pentru ca întreaga rădăcină să primească apă. Udați din abundență, altminteri apa se evaporă prea repede și nu ajunge umiditatea suficient la rădăcini. În cazul udării plantelor sensibile, apa rece se va trece printr-un vas de lut pentru a se scurge lent în sol. Cu instalația de udare prin aspersiune udați numai vara.
Umiditatea permanentă, la cele mai multe plante, favorizează apariția bolilor micotice. Plantele crescute pe balcon resimt lipsa apei mai repede decât cele din grădină. Puținul lor sol va crăpa, iar încetinirea metabolismului va conduce la ofilirea rapidă a acestor plante. La următoarea udare unele plante își vor reveni, dar de regulă vor slăbi și vor fi mai receptive la boli. Plantele în vase de dimensiuni mici se vor scufunda câteodată în apă. Lăsați plantele în apă până se vor forma bule de aer.
Primăvara udați cu mare grijă semințele puse în pământ, folosind o stropitoare cu rozetă cu găuri fine. În perioada de creștere și înflorire, fiecare plantă are nevoie de umiditatea necesară pentru a se dezvolta. Este important ca întotdeauna cantitatea de apă să corespundă necesității plantei. Pe suprafața solului așezați un mulci acoperitor pentru a reduce evaporarea. Toamna suspendați udarea treptat. Nu udați solul înghețat. Iarna nu udați plantele bulboase. Florile sensibile, precum și unele soiuri de iris trebuie păstrate în loc uscat. În acest scop, alcătuiți un cort mic, ușor de realizat din sârmă și folie. Succes!
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply