Cum tratezi un ficus bolnav

1

Monica Viericiu
Cei ce iubesc cu adevărat florile suferă atunci când preferatele lor sunt atacate de dăunători. Dar care sunt semnele de boală și ce putem face când pacientul este chiar ficusul, una dintre cele mai frecvent întâlnite plante de apartament?
De la bun început menționez că plantele corect îngrijite sunt mai puțin sau chiar deloc expuse riscului de a fi afectate de boli ori atacate de dăunători. Îngrijire corectă însemană să beneficieze de condițiile necesare ei, în ce privește cantitatea de lumină și apă, temperatură, compoziția solului. În cazul de față amintesc că ficusul, indiferent de forma frunzelor sau de aspectul general al plantei care variază semnificativ de la o varietate la alta, are nevoie de expunere la lumină multă, dar indirectă, de căldură, dar în limitele a 18-24 de grade Celsius și udări abundente. Când este cald se stopește cu apă pe frunze, se pulverizează în jet fin chiar cu apă pusă într-un recipient curat rămas de la soluția de geamuri. Odată cu scăderea temperaturii iarna, când tolerează până la maximum 15 grade Celsius, ritmul și cantitatea de apă administrată se reduc astfel încât pământul să fie doar reavăn.
Semnele unei îngrijiri defectuoase se observă în aspectul frunzelor. Când acestea se îngălbenesc și cad, înseamnă că ficusul simte un deficit de apă, în schimb dacă îl vedeți veștejit, cu frunze care și-au modificat coloritul și se desprind sau, mai rău, observi rădăcini putrezite, diagnosticul este clar, exces de apă, caz în care odată cu reactualizarea programului de udat mai este nevoie de alte măsuri, ca schimbarea pământului și verificarea ca la baza vasului să existe orificii de scurgere a apei un strat de pietriș pentru eliminarea surplusului de apă.
Ficusul este uneori atacat și de dăunători ca păianjenul roșu, de care scapi aplicând o soluție insecticidă, sau de coșnenila făinosă ori brună pe care o îndepărtezi cu o pensulă înmuiată în alcool medicinal diluat cu apă, procedură migăloasă, nesigură dar mai ecologică, sau cu un insecticid sistemic, care pătrunde în toate țesuturile plantei și ajunge astfel la tate insectele care o înțeapă. De reținut că acarienii, păianjenii adică, se dezvoltă bine în condiții de aer uscat, deci odată cu tratamentul se caută și soluții de creștere a umidității atmoferice.
Foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: transplantarea florilor | Revista Practic idei

Leave A Reply