Cum tratezi înțepăturile, tăieturile și arsurile

2

Elisabeta Gligor, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragă cititorule,
Te-ai ars, te-ai tăiat sau te-a înțepat o albină? Există câteva plante care vindecă orice fel de rană și-ți iau durerea cu mâna.
1. Mușcături și înțe­pături de insecte. Înțepăturile insectelor provoacă mâncărimi, dureri și inflamații ale pielii. Uleiul de levănțică este foarte util în aceste cazuri, fiindcă neutralizează veninul. Îl faci amestecând o linguriță de ulei esențial de lavandă cu o lingură de ulei de floarea-soarelui, apoi aplici loțiunea pe înțepătură. Frunzele de busuioc au acțiune cicatrizantă, de aceea sunt recomandate în special pentru a scăpa de urmările înțepăturilor de albine. După ce ai scos acul din piele și ai curățat locul cu apă și săpun, aplică o cataplasmă cu frunze zdrobite de busuioc. În cazul înțepăturilor de țânțari, dezinfectezi locul prin frecare cu frunze de ferigă, pătrunjel sau coacăză neagră.
2. Tăieturi, lovituri, zgârieturi.
Ca să le tratezi, combină părți egale de mușețel, gălbenele, tătăneasă și sunătoare, plante care dezinfectează rănile, ușurează durerea și grăbesc vindecarea. Pui două lingurițe de amestec într-o cană cu apă fiartă. Lași la infuzat 10 minute, strecori, apoi (pe zona spălată cu apă rece) aplici și bandajezi rana cu un tifon. Ajută în răni ușoare. Arnica vindecă vânătăile, cucuiele, contuziile, loviturile membrelor. Poți face pansamente cu 10-12 ml de tinctură, la 100 ml apă distilată, are rol cicatrizant și antiseptic. Pătlagina este folosită ca plantă bună de pus pe orice fel de rană, ea conține substanțe active, mucilagii și în special vitamina K, ceea ce a făcut să fie folosită pentru oprirea hemoragiilor, se strivesc frunzele și se fac pansamente.
3. Răni provocate de arsuri.
Gălbenelele calmează iritațiile și durerile ascuțite ale arsurilor, fie că sunt provocate de soare sau de contactul cu substanțe chimice. Prepari o infuzie din 15-20 g de flori la un litru de apă clocotită, strecori infuzia și faci băi sau pui comprese. Frunzele de Aloe vera vindecă o serie întreagă de afecțiuni ale pielii, printre care și arsurile. Planta regenerează celulele și reduce inflamația, rupi o frunză proaspătă și pui gelul alb din interior pe zona afectată, masând ușor. Repeți aplicația de mai multe ori.
Mușețelul se recomandă pentru tratarea arsurilor, datorită proprietăților lui antinflamatorii și antiseptice. Prepari o infuzie din 20 g flori la 250 ml apă, pe care o aplici local, în comprese, de două ori pe zi. Unguent pentru arsuri: amesteci 20 g flori de mușețel cu 200 g untură de porc sau unt de casă, fierbi 5 minute și lași la răcit. A doua zi o încălzești și o strecori, apoi o pui într-un recipient și o folosești la nevoie. Sănătate.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Insecte folositoare in gradina | Revista Practic idei

  2. Pingback: Primul ajutor pentru animale | Revista Practic idei

Leave A Reply