Cum tratez afecțiunile respiratorii

0

Vă scriu despre câteva alimente, cunoscute de noi, românii, și care ar merita folosite mai des pentru proprietățile vindecătoare pe care le au în cazul afecțiunilor respiratorii.
Alimente pentru aparatul respirator
Pentru că în ultimii 50 de ani și românii au avut acces la o explozie de medicamente, antibiotice sau nu, a fost uitat rolul important al dietei alimentare. Anumite alimente, cum ar fi laptele și ouăle, pot precipita crizele de astm. Altele, cum ar fi ceapa, usturoiul, luptă cu bronșita. Iar fructele și legumele bogate în betacaroten ne protejează împotriva cancerului pulmonar.
Studii efectuate în Anglia și Țara Galilor arată că acei copii care mănâncă două sau mai multe fructe pe zi respiră mai bine și au un risc mai mic de dispnee. Pe de altă parte, funcția pulmonară se înrăutățește la cei care consumă foarte multe cărnuri procesare (cârnați, șuncă, salam etc.)
Tusea.
Este cel mai comun simptom de boală respiratorie. Tusea este mecanismul de apărare al organismului prin care substanțele străine sau iritante sunt eliminate din bronhii. Trebuie crescut consumul de: ceapă, miere, lămâie, vitamina A și vitamina C. Trebuie redus sau eliminat consumul de sare, produse lactate.

Bronșita.

Este inflamarea mucoasei care căptușește pasajele bronhice. Este cauzată de regulă de infecții și este amplificată de inhalarea unor fumuri iritante, cum este fumul de tutun. În dieta ajutătoare trebuie consumate alimente cu proprietăți vindecătoare, cum ar fi:

  • mucoliticele: acestea înmoaie și stimulează eliminarea mucusului. Astfel de alimente ar fi: ceapa și ridichile.
  • emolienți: aceste alimente înmoaie și reduc inflamația mucoasei respiratorii. Alimente bune sunt: bamele, curmalele, smochinele.
  • antibioticele și antisepticele naturale, care, la fel ca și cele de sinteză, combat bacteriile și virusurile care cauzează sau agravează bronșita. Acestea sunt usturoiul și propolisul.

De aceea trebuie crescut consumul de: ceapă, usturoi, ridichi, hrean, limba mielului, praz, năsturel, jujube, curmale, bame, propolis, vitamina A. De asemenea, trebuie reduse sau eliminate: sarea, băuturile alcoolice, grăsimile saturate.
Astmul.
Se manifestă prin atacuri sau dificultăți respiratorii, însoțite de respirație șuierătoare, tuse, expectorații și presiune în piept. Astmul este rezultatul spasmelor și al inflamației bronhiilor, fiind cauzat de regulă de un mecanism alergic. Dieta se constituie dintr-un consum mare de alimente care pot să reducă sensibilitatea bronșică și predispozițiile pentru crize de astm. Se recomandă și reducerea consumului de sare și eliminarea mâncărurilor despre care se știe că, în mod frecvent, cauzează reacții adverse, reacții alergice. Pe lângă alimentele alergene mai sunt și alți factori care pot declanșa crize de astm, ca: poluarea din mediul înconjurător, praful, stresul fizic sau psihologic. De aceea trebuie crescut consumul de: ceapă, portocale, hrean, ulei, miere, iaurt, legume, magneziu, vitaminele B, antioxidanți. Dar simultan trebuie redus sau eliminat consumul de: sare, aditivi, vin, bere, pește, crustacee, brânzeturi maturate, ouă, drojdie de bere, lăptișor de matcă, lapte, nuci. Multă sănătate!
Text: Dana Mihaela Ardelean, Baia Mare, jud. Maramureș

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply