Cum tratați și feriți câinii de o boală supărătoare: scabia (II)

0

Printre bolile pe care le poate contracta un animal, fie el de apartament, fie de curte, se numără și scabia, numită popular râie. În cazul câinelui, râia este de două feluri: sarcoptică şi demodecică. Iată ce trebuie să știți despre simptomele, tratamentul și prevenirea râiei sarcoptice.
Citește și prima parte a articolului!
Accidental această boală poate afecta și pisicile care au imunitatea scăzută aflate în preajma unui câine suferind. La pisică, de cele mai multe ori, simptomele râiei sarcoptice sunt diferite, manifestate prin depilații discrete şi mâncărimi slabe; se observă doar cruste, nisipul conchinian este în cantitate  redusă. În general, această formă, mai puțin caracteristică, este denumită “sindrom sarcoptic juvenil”. Uneori, acest sindrom juvenil afectează și câinii adulți, în stare proastă de întreținere; pe de altă parte, uneori, cățeii pot face forma tipică a râiei.
Diagnosticul bolii se stabileşte pe baza pruritului, a zonelor fără păr, a nisipului conchinian și a contagiozității. Diagnosticul de laborator, prin care se pun în evidență sarcopții, este destul de dificil, se face un raclat (o răzuire) din zona afectată care este examinat la microscop.
Scabia nu trebuie confundată cu dermatite alergice cu localizări diferite (dermatita alergică la înțepături de purici, care afectează în special regiunea spatelui, mai puțin predispusă la râie sarcoptică); cu cheiletieloza, relativ frecventă la câini şi similară sindromului juvenil al râiei sarcoptice; dermatomicoza şi demodecie, diferențiate uşor pe baza absenței scărpinatului.
Pentru a preveni apariția bolii se fac deparazitări la 3 și 6 săptămâni. În zonele cu multe cazuri de scabie, deparazitarea trebuie să înceapă la căței de la vârsta de 3 săptămâni, urmând a se repeta de câteva ori, la 4 si la 6 săptămâni şi apoi din 14 in 14 zile, în funcție de gradul de infestare constatat de medicul veterinar. Adulții se deparazitează preventiv la intervale cuprinse între 1,5 și 2,5 luni, iar femelele cu 14 zile înainte de montă şi, eventual, şi în ultima treime a perioadei de gestație.
Nu lăsați câinele liber la plimbare, pe stradă, fără lesă, pentru a nu avea acces în zone potențial contaminate şi astfel evitați şi contactele nedorite cu câinii comunitari ce pot fi purtători ai parazitului. Când duceți patrupedul în spațiile special amenajate este bine să vă informați despre eventualitatea unui caz de îmbolnăvire în zonă. Dacă observați în locurile unde plimbați câinele un animal cu simptomele râiei sarcoptice, evitați zonele respective și împrejurimile, pentru că pot fi contaminate. Totodată vă sfătuiesc să deparazitați extern câinele cu produse gen Frontline, Advantix etc. Țineți o evidență strictă a tratamentelor de deparazitare în carnetul lui de sănătate pentru a nu apărea discontinuități și a nu permite organismului să fie sensibil la paraziți.
Tratarea râiei sarcoptice necesită un timp îndelungat, până la 6 săptămâni de îngrijiri. Sunt folosite substanțe pe cale generală, precum ivermectina sau selamectina, şi îmbăieri sau aplicări de produse pe bază de amitraz sau compuşi ai sulfului.
Un tratament bătrânesc pentru râie recomandă îmbăierea câinelui cu ulei ars, care se întinde bine pe toată suprafaţa pielii. Procedura se repetă după 2 săptămâni. În afară de îmbăierea cu ulei se administrează și comprimate de ivermectină conform prescripției medicului. În afară de tratamentul medicamentos, este bine să suplimentați raţia de mâncare cu vitamine și minerale pentru susţinerea organismului. Este de preferat să administrați pacientului vitamine procurate de la farmacia veterinară care sunt mai eficiente decât cele de uz uman. Este important să izolați câinele bolnav de alţi semeni ai lui și de pisici, să feriți copiii și persoanele cu imunitate scăzută de contactul cu animalul şi să faceți dezinfecţii cât mai des în locul în care este cazat acesta. Manevrați cu atenţie gunoiul rezultat, care reprezintă o potențială sursă de paraziți.
medic veterinar Mihai Dincă, București

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply