Cum transformi o bucătărie mică într-una practică

0

Lipsa spațiului este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. Iar acest neajuns se face și mai simțit atunci când este vorba de încăperile folosite frecvent, precum bucătăria. Dar chiar și o bucătărie de mici dimensiuni poate deveni forte practică. Uite o serie de sugestii deosebit de utile.
Bucătăria este încăperea în care ne petrecem o bună parte a timpului, conform specialiștilor, de cele mai multe ori pentru a găti. Iar pregătirea mesei implică de obicei folosirea cratițelor, tigăilor, ustensilelor de gătit, alimentelor etc. Acest lucru înseamnă că e nevoie de un spațiu încăpător de depozitare și suficient loc pentru a putea pregăti cele necesare. Dar ce te faci dacă bucătăria ta este foarte mică?
Organizează spațiul cu stil
Designerii de interior spun că acest lucru nu ar trebui să te preocupe. Orice încăpere poate fi amenajată într-un mod practic, fără a-și pierde eleganța, unul dintre principalele detalii fiind mobilierul. Astfel, unele modele de bucătării atrag nenumărate priviri admirative indiferent de dimensiune, datorită alegerilor potrivite în acest sens. Dulapurile, sertarele și blaturile bine gândite și dimensionate îți vor ușura munca, contribuind totodată la aspectul încăperii. Optează pentru un design inovativ, adaptat nevoilor tale și  care îți oferă suficient spațiu de depozitare. O organizare eficientă nu exclude bunul gust și eleganța.
Nu neglija importanța luminii
Bucătăria este spațiul în care lumina este foarte importantă. Pe lângă aspectul siguranței în timpul gătitului, aceasta are o mare influență și asupra atmosferei și a designului. Orice încăpere eficient luminată va părea mai spațioasă. În primul rând, concentrează-ți atenția asupra luminii naturale. Pentru ca aceasta să pătrundă într-o cantitate cât mai mare, evită perdelele opace și optează pentru materiale subțiri, transparente.
O bună alegere sunt și jaluzele, care pot fi ajustate în funcție de perioada zilei.
Apoi, pe lângă lumina centrală, așază corpuri de iluminat în colțurile mai întunecoase, spoturile cu led fiind de asemenea o opțiune eficientă.
Spații de depozitare suplimentare
Spațiile de depozitare sunt de obicei o problemă în cazul bucătăriilor de mici dimensiuni. Există însă soluții eficiente, pe care poate nu le-ai avut în vedere. Este bine să eviți depozitarea lucrurilor la nivelul podelei. Folosește mai degrabă spațiul vertical disponibil, pentru a evita aglomerarea. De exemplu, amplasarea unor rafturi pe perete pot transforma un loc gol într-unul perfect pentru așezarea condimentelor, a cărților de bucate sau chiar a vaselor. Totodată, dulapurile înalte sunt o alegere bună.
O altă idee funcțională este să amplasezi o poliță sub masa de bucătărie. Alege înălțimea potrivită, pentru a nu te incomoda și folosește spațiul nou creat în funcție de nevoile tale.
Mai poți opta și pentru așezarea unor cutii sau coșuri în locurile mai puțin accesibile.
Utilizări multiple
Atunci când spațiul este o problemă, acesta trebuie în primul rând folosit în mod inteligent. Ia în considerare faptul că unele piese de mobilier sau unele obiecte pot avea multiple utilizări. Astfel, un scaun înalt poate fi folosit ca un mic corp de mobilă dacă îi atașezi o poliță sau montezi un sertar, un raft mai puțin accesibil îți poate servi ca suport pentru flori.
Totodată, există mese extensibile sau scaune pliante, care pot fi folosite și atunci când ai musafiri. Mobilierul modular, piesele pliante, obiectele compacte cu multiple utilizări sunt o soluție funcțională.
Spațiul restrâns nu trebuie să devină o preocupare. Există nenumărate soluții pentru a transforma o bucătărie de mici dimensiuni într-una practică și, în același timp, elegantă. Este important doar să le identifici pe cele mai potrivite pentru locuința ta.
 
Sursa foto: Shutterstock
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply