Cum te protejezi în casă de caniculă. 6 lucruri de care ai nevoie acum

0

Alecoair@CasaluxDacă vrei să te protejezi vara de caniculă în propria casă, ai nevoie de aceste lucruri incredibil de utile.

Temperaturile extreme din timpul verii afectează masiv nivelul de confort pe care îl resimți în propria casă. Un puternic val de caniculă a lovit deja România în luna iunie, iar pentru luna iulie meteorologii au prezis temperaturi si mai ridicate.

Dacă vrei să te simți confortabil în propria casă în această vară ai nevoie, însă, de câteva lucruri foarte simple. Acestea vin mână în mână cu designul casei tale și nu presupun schimbări care afectează aspectul interior al locuinței.

Un aparat portabil de aer condiționat

Aparatul de aer condiționat reprezintă cel mai bun și evident aliat în lupta cu temperaturile extreme. Însă de câțiva ani, tot mai mulți români aleg să achiziționeze un aparat de aer condiționat portabil în detrimentul unui aparat clasic. Motivele sunt simple.

Un aparat de aer condiționat portabil nu trebuie amplasat pe un perete și nu afectează designul interior al locuinței. În plus, dacă locuiești la casă, el poate fi mutat în orice încăpere. Dacă un aparat fix ar fi montat, spre exemplu, într-o cameră de la parter, iar tu locuiești la etaj, asigurarea unei temperaturi confortabile în întreaga casă s-ar face cu un consum imens de energie. Acest inconvenient dispare atunci când ai un aparat de aer condiționat portabil, pe care îl poți muta oriunde ai nevoie.

Aceste aparate sunt alese și de persoanele care locuiesc cu chirie sau își schimbă foarte des domiciliul. În plus, prețul unor astfel de aparate este mai mic decât în cazul aparatelor de aer condiționat fixe, iar unele magazine online oferă și reduceri de prețuri de până la 42% la astfel de aparate de aer conditionat portabil.

O revizie la aparatul de aer conditionat existent

Aparatele clasice de aer condiționat sunt printre cele mai mari consumatoare de energie dintr-o locuință. Atunci când aparatul este vechi și nu a fost verificat de un specialist, el va fi mai puțin eficient și va consuma și mai multă energie. O simplă revizie și curățare a sistemului va genera un consum de curent electric cu până la 20% mai mic.

Un dezumidificator

Căldura și umiditatea reprezintă o combinație foarte puternică de factori care generează un mare disconfort. Cu toate acestea, umiditatea este principalul vinovat din cauza căruia corpul tău nu reușește să se răcorească prin transpirație. Acesta este motivul pentru care un dezumidificator nu ar trebui să lipsească din nicio locuință.

Cu toate acestea, multe aparate de aer condiționat portabile, precum cele de mai sus, pot nu doar să răcească încăperi până la 16 grade Celsius, cu filtrarea dublă a aerului, ci pot fi utilizate și pentru dezumidificare și aerisire, fără funcția de răcire.

Un acoperiș izolat termic

Izolarea termică a acoperișului este utilă nu doar pentru păstrarea căldurii în interiorul casei în timpul iernii, ci și pentru împiedicarea pătrunderii căldurii în interior în timpul verii.

Ferestre performante

Geamurile reprezintă un element foarte important pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când vrei să crești confortul termic din locuința ta. Pentru a nu lăsa aerul cald să intre prin ferestrele vechi ale casei tale, schimbă-le cu geamuri termopan. Alege-le, însă, pe cele cu „low-e” (low emisivity), în traducere: emisie scăzută de căldură prin radiație, foarte utile atât în timpul verii, cât și la iarnă, deoarece ajută la păstrarea constantă a căldurii în interiorul casei.

Draperii închise la culoare

În timpul zilelor caniculare, draperiile închise la culoare care acoperă ferestrele ar putea fi salvatoare, deoarece vor împiedica lumina soarelui să pătrundă în interiorul casei. În plus, acestea te vor ajuta să te odihnești mai bine în timpul amiezii, fără să fii deranjat de lumina puternică a soarelui de vară.

Articol realizat împreună cu alecoair.ro

Foto: shutterstock.com/Patrizia Tilly

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply