Cum tapițezi scaunele

0

Monica Viericiu
Câteodată în magazia ori podul casei găsești piese vechi de mobilier în stare avansată de uzură, sau cel puțin așa par, fiindcă analizăndu-le observi că puține reparații și o tapițerie nou le redau utilitatea. Așa a fost cazul unor scaune din lemn bun, sănătos, cu spătar rupt și tapițeria sfâșiată.
Mai întâi am analizat „stricăciunille” și am gândit modul în care ar putea fi reparate, apoi am stabilit ce materiale și unelte sunt necesare operațiunilor de restaurare. Pentru repararea spătarului am avut nevoie de un cuișoare și aracet de lemn. Celelalte materiale și unelte folosite sunt o foarfecă, un capsator de lemn, burete (de 2 cm grosime), o șurubelniță și o bucată de stofă groasă.
Mai întâi am desfăcut vechea stofă, am introdus ușurel vârful șurubelniței pe sub capsele cu care fusese fixată tapițeria veche, iar apoi le-am extras ușor cu patentul, inclusiv capetele rămase înfipte în lemn. După ce am scos toate capsele, am folosit husa veche pentru a stabili cât mai exact forma și dimensiunile buretelui și stofei necesare noii tapițerii.
După ce am decupat stofa cu câțiva centimetri mai mare decât husa veche a scaunului și buretele puțin mai mare decât șezutul acestuia, am așternut stofa, buretele și sezutul de lemn, apoi am început să fixez stofa cu ajutorul capsatorului de lemn. Margienea tapițeriei se îndoaie spre interior, ca pentru un tiv. Pentru orientare, poți pune întâi câteva cuișoare din loc în loc, apoi să fixezi bine materialul în capse. Dacă nu intră capsele corect în lemn, înseamnă că ori are capsatorul o problemă, ori este un lemn de esență tare.
Ca să obții o lucrare cu finisaj corect, scoți bețele spătarului, faci în stofă mici orificii la locul în care aceasta vine în locul de îmbinare a spătarului cu șezutul, apoi înfigi lemnele la loc și fixezi cu aracet. Dacă nu vrei să demontezi spătarul, poți face tăieturi în dreptul bețelor, iar marginile stofei le îndoi spre interior și le capszi pe șezutul de lemn.
Poate nu arată extraordinar primul scaun pe care-l tapițezi, dar merită să încerci, pentru că pe parcurs prinzi experiență și rezultatele vor fi din ce în ce mai bune. Dacă nu te încumeți să cumperi stofă nouă, de teamă să nu o strici degeaba, încearcă să recuperezi de la o haină, o draperie groasă care nu-ți mai place. Succes!
Foto: Monica Viericiu
Citește și despre soluțiile naturale pentru întreținerea mobilei aici!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply