Cum semnalizează plantele deficiențele de îngrijire

0

Coman, plante, vara #1CDAB4Adriana Coman, Slatina, jud. Olt
Dragă redacție,
Vă scriu din nou, de data aceasta despre bolile fiziologice ale plantelor de interior, care pot fi prevenite dacă știi să interpretezi semnele date de plantă.
Când aspectul plantelor de cameră are de suferit din cauza mai multor simptome, care le pot cauza și moartea, ne grăbim să dăm vina pe boli sau dăunători, dar deseori sunt responsabili factorii de mediu: apa, căldura, aerul și hrana. Aceste tulburări provocate de factorii de mediu se numesc boli fiziologice.
Dacă suntem atenți la semnalele pe care ni le transmit și luăm măsuri corespunzătoare, pagubele pot fi minime.
Ofilirea frunzelor este cauzată de aer uscat, intensitate mare a luminii, pământ uscat, stagnarea apei în farfuria ghiveciului.
Căderea bruscă a frunzelor este determinată de: scăderea sau creșterea temperaturii în timp foarte scurt, curentul de aer rece, uscăciunea la rădăcini, îndeosebi la speciile lemnoase, schimbarea locului ghivecelor, trecerea bruscă la intensitate luminoasă ridicată.
Brunificarea vârfului și a marginii frunzei te atenționează că administrezi o cantitate de apă necorespunzătoare, fie prea multă, fie prea puțină, că temperatura este nepotrivită, prea mare sau prea mică, că umiditatea atmosferică lasă de dorit sau oferi plantelor un exces de nutrienți.
Pete pe frunze:
cele alb-gălbui sunt cauzate de udarea cu apă rece, soare prea mult ori stropirea cu apă a frunzelor la speciile care nu suportă acest lucru.
cele moi, de culoare brun-închis sunt semnalate de abuzul de apă la udări.
cele brune, încrețite, dovedesc că planta primește apă insuficientă.
Frunze galbene care se mențin pe plantă semnalează o concentrație mare de calciu în sol sau folosirea apei dure.
Frunzele mici, palide, înguste au drept cauză hrana sau lumina insuficientă în cursul verii, căldură, lumină puțină și pământ umed iarna.
Răsucirea, îngălbenirea și căderea frunzelor semnalează udarea abuzivă, curent de aer rece sau temperaturi prea scăzute.
Uscarea și căderea frunzelor de la baza plantei atenționează asupra a câteva aspecte. De obicei este lumină prea puțină, căldură în exces ori apă insuficientă.
Putrezirea tulpinii și a frunzelor este cel mai des cauzată de stagnarea apei pe frunze și la baza plantei în cursul nopții, mai cu seamă iarna.
Lipsa florilor este determinată de: lungimea zilei care e necorespunzătoare, lumina  în cantități prea mici, aer uscat, un exces de nutrienți sau efectuarea transplantării.
Căderea bobocilor sau a florilor te atenționează că aerul are umiditate insuficientă, lumina ori apa e prea puțină, ai atins sau mutat planta.
Creșterea lentă iarna este normală, însă vara apare din cauza insuficienței de hrană, lumină, a excesului de apă sau fiindcă vasul e prea mic.
Menținerea plantelor într-un mediu potrivit e esențială!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply