Cum se plantează corect un pom

0

Rodica Meiroșu, com. Săhăteni, jud. Buzău
Dragă redacție,
Iarna este pe sfârșite, iar primăvara încet se apropie, grădinile noastre prind viață, plantele se trezesc din hibernare, iar noi vom începe din nou cu plantările de pomi, cu semănatul și formarea brazdelor de legume sau de flori.
Ați plantat pomi? Iată cum se plantează un pom. Mai întâi alegem locul potrivit unde să-l plantăm, distanța între pomi trebuie să fie cam de 4 m, iar gropile este bine să fie făcute din iarnă, în zilele mai calde. Groapa săpată să aibă adâncimea de 50-70 cm, să fie mai mare, ca rădăcina pomului să aibă loc să se dezvolte. La săpare, pământul de la suprafață să fie așezat într-o parte a gropii, iar cel de la fundul gropii în cealaltă parte. Înainte de plantare, pomul se ține câteva ore într-un vas cu apă pentru rehidratare. Se face fasonarea rădăcinii, adică se îndepărtează părțile stricate sau lovite (rănite), iar rădăcinile subțiri se mai scurtează, se mocirlește într-un amestec de apă cu balegă proaspătă de vacă și pământ galben. Mocirlirea ajută la videcarea rănilor făcute prin tăiere și stimulează formarea de rădăcini noi.
Punctul de altoire trebuie să fie la nivelul solului sau cu 2-3 cm deasupra solului. Rădăcinile trebuie așezate pe un mușuroi de pământ, amestecat cu gunoi putred, fără să fie răsucite sau înghesuite. Dacă pomul este firav, se pune un tutore de care se leagă lejer. Întâi se pune pământul din partea superioară a gropii, se tasează bine, fără să rupem rădăcinile pomului, apoi cealaltă parte de pământ amestecat cu gunoi putred. Se face o copcă în jurul pomului și se udă abundent.
Pomii sub formă de „vargă” se taie la înălțimea dorită (80-100 cm) pentru a se forma coroana. Dacă pomii se plantează toamna, se face un mic mușuroi pentru protejarea punctului de altoire. Iarna, dacă este risc de atac din cauza iepurilor, pomii se protejează prin învelirea trunchiului cu rafie, folie sau alt material ce asigură protecție. Vă doresc tuturor să aveți grădini bogate. Spor la lucru!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply