Cum se întreține parchetul

0

Monica Viericiu
Din ce în ce mai mulți oameni au ales ca finisaj pentru pardoseală parchetul. Și au destule motive: aspect, izolare termică, întreținere ușoară. Dar iată cum se întreține corect și cum se repară micile probleme apărute.
Parchetul din lemn natur netratat cu vreun lac se șterge cât mai des, de preferat zilnic cu o cârpă moale, uscată, se aspiră săptămânal și de două ori pe an se tratează cu un solvent special și ceară de parchet. Parchetul din lemn dar protejat cu o peliculă de lac se șterge cu un mop sau o cârpă umedă, dar foarte bine stoarsă, apoi cu una uscată, iar săptămânal se tratează cu soluții speciale pentru lemn.
Cei care optează pentru parchetul laminat, au mai puține griji, deoarece suprafața protejată de un strat de plastic este mai rezistentă la apă, existând variante care se pot spăla foarte bine cu mopul. De reținut că nici pe parchetul laminat nu se lasă apa să băltească fiindcă se poate infiltra pe la îmbinări. Cine dorește să folosească această variantă pentru pardoseala din baie, unde se adună frecvent apa, ar fi bine să folosească la montaj și adeziv care să sigileze îmbinările plăcilor. Și marchetul laminat se șterge periodic cu soluții speciale. Atenție, unele produse pentru șters mobila nu se folosesc și la parchetul de acest tip deoarece îl pot face extrem de alunecos.
Petele de grăsime de pe parchetul de lemn sau de pe dușumele se îndepărtează astfel: se presară pudră de talc pe suprafața afectată, se așază deasupra o hârtie sugativă sau un șervețel de hârtie mai gros (sau împăturit) și se presează ușor cu fierul de călcat fără aburi și doar încălzit mediu. Dacă problema nu a dispărut din prima încercare, operațiunea se repetă.
Picăturile de ceară de pe parchet se scot în mod asemănător, doar că întâi se încălzesc cu uscătorul de păr, iar odată lichefiată ceara, se șterge cu un șervețel sau un prosop de hârtie.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply