Cum se fac platile cu cardul afara din tara

0

Vezi care sunt sfaturile specialistului si cum poti face sa economisesti bani cu un cont in euro.

Indiferent de cat de multi bani aveti in contul dv., ar fi bine ca acesti bani sa nu poata fi accesati toti cu un singur card.

De exemplu, eu am doua carduri la aceeasi banca, desi ambele sunt carduri internationale, si doua conturi, fiecare aferent cate unui card.

Am un card atasat unui cont in lei, pe care il folosesc in Romania, si un card atasat unui cont in euro, pe care il folosesc in strainatate. Faptul ca am un card care este legat direct la un cont de euro ma ajuta si in a economisi niste bani. De ce?

Pentru ca in afara tarii, decontarile, platile la comercianti sau retragerile de cash de la bancomat se fac in moneda tarii respective. Eu avand contul in euro, daca sunt in Uniunea Europeana, retrag sau platesc direct in euro. Daca as fi avut cardul legat la un cont de lei, trebuia sa se faca un schimb valutar, care se face automat la o paritate care nu este favorabila clientului.

Avand contul in euro, nu mai fac acest schimb valutar. Daca sunt intr-o tara care nu este membru UE sau care nu a trecut inca la euro, sa zicem Bulgaria, la fel economisesc bani, pentru ca, avand euro, pierd bani doar la schimbul din euro in leva.

Daca as fi avut contul in lei, ar fi trebuit sa suport pierderile de la schimbul din lei in euro si din euro in leva, asta pentru ca toate paritatile la carduri se fac in functie de euro sau de dolar.

Cititi in numarul de iulie al revistei Casa si gradina ce puteti face in situatiile de urgenta cand ramaneti fara bani, afara din tara.


Articol EXCLUSIV ONLINE
Text: Alexandru Luca, General Manager Luca Finance
Foto: Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply