Cum scapi de ciuperca unghiei

0

Monica Viericiu
Când împrumuți pantofii vreunei prietene, când mergi la pedichiură, când mergi la piscină fără să știi te expui riscului de a contacta o micoză, o ciupercă în termen popular, care se localizează la nivelul pielii sau al unghiei. Cele care afectează unghia se numesc onicomicoze. Există și medicamente și metode naturale de a le combate, de aceea trebuie luate măsuri de la primele semne.
Ignorarea acestora poate avea consecințe nedorite, deoarece rareori dispar de la sine, iar riscul de răspândire este foarte mare, așa că te poți trezi cu toată talpa sau cu mai multe unghii infectate, ori chiar cu probleme la mâini. În plus infecția de la nivelul unghiei se poate extinde, afectând articulațiile și producând dureri.
Așadar, pentru prevenirea micozelor la nivelul picioarelor, important este:

  • să păstrăm o igienă exemplară,
  • să ne ștergem bine după baie,
  • să purtăm ciorapi de bumbac, pe care să-i schimbăm des,
  • să folosim încălțăminte de calitate și în care să nu transpire piciorul și în care degetele să nu fie înghesuite,
  • să folosim la pedichiură doar instrumente sterilizate,
  • să avem o alimentație echilibrată cu suficiente fructe și legume în stare proaspătă,
  • să luăm tratament cu antibiotice doar la recomandarea medicului.

Odată ce am depistat o asemenea problemă, se impune și călcarea tuturor ciorapilor pe dos, dezinfectarea periorică a încălțărilor, îmbunătățirea sistemului imunitar. Încălțămintea se alternează, astfel încât să aibă timp să se aerisească suficient. Reducerea umezelii de la nivelul tălpii contribuie decisiv la sănătatea acestei zone a corpului.
De la primele semne de apariție a micozei la unghii (onicomicoză), care se manifestă prin unghii modificate ca aspect, cu o pată alb-gălbuie ce își mărește suprafața, par îngroșate, dar sub unghie apare un strat sfârâmicios, ar trebui consultat un medic dermatolog, care, în urma analizelor și a întregului tablou clinic, va pune un diagnostic și va prescrie un tratament adecvat. Se pare că ereditatea constituie un factor favorizant al onicomicozei, la fel diabetul, fumatul și activitatea sportivă intensă. De reținut că tratamentul onicomicozei este unul de lungă durată, putând ajunge și la un an, aceasta deoarece unghiile de la picioare cresc mult mai greu ( 1 mm/lună), față de cele de la mâini , iar unghia se consideră vindecată abia atunci când își revine integral ca aspect, când țesutul nou l-a înlocuit total pe cel afectat.
In acest caz se pare ca remediile naturale nu sunt eficiente, deși in popor se crede că ajută unele leacuri cum ar fi compresele cu oțet aplicate pe unghia în cauză sau pasta din apă călduță și bicarbonat de sodiu ori o combinație de bicarbonat, oțet, sare amară și peroxid de hidrogen. De bază rămân lacurile tratament care se aplică zilnic (o dată sau de două ori) direct pe unghie combinate sau nu cu tratament medicamentos intern, dar numai la recomandarea și în dozele stabilite de medicul dermatolog.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply