Cum scapi baia de mucegai

1
cada
Foto: arhiva Practic Idei
Monica Viericiu
Dragă prietene,
De foarte multe ori suntem nevoiți să renovăm baia mai devreme decât ne-am propus și asta din cauza mucegaiului care apare pe la colțuri, mai întâi sub formă de mici pete gri-negricioase, care apoi se măresc și se întind pe tot tavanul sau cuprind părți importante din zona superioară a pereților. Pe lângă aspectul foarte neplăcut, mucegaiul este și dăunător sănătății, așa că se impun măsuri urgente.
Chiar dacă încă nu au apărut semne de mucegai, faptul că pereții “plâng” (apa șiroiește) doar când ai făcut un duș scurt sau că persistă pete de umezeală ar trebui să-ți dea de gândit. Înseamnă că există o diferență foarte mare de temperatură între aerul umed și pereți sau tavan și dacă nu aerisești rapid, s-ar putea să te alegi cu mucegai. Încearcă să sporești izolația termică a construcției, încălzirea acestei zone a casei și să îmbunătățești ventilația. Baia trebuie prevăzută cu un ventilator care să evacueze aerul umed (și mirosurile) pe o conductă, mai ales dacă nu dispune de o fereastră cât de mică și care se deschide.
Dacă a apărut mucegaiul, identifică motivul pentru care s-a ivit, îndepărtează-l și după ce zidul e uscat complet, ocupă-te de remedieri. Cureți ur­­mele negricioase, apoi aplici un produs antimucegai, preferabil pe toată suprafața zugrăvită, chiar dacă igrasia a apărut doar într-o parte, căci sporii circulă și aplici o vopsea lavabilă bună.
Când montezi gresie și faianță, să alegi materiale de  calitate, inclusiv un chit de rosturi rezistent la umiditate și să izolezi cu silicon sanitar la îmbinarea căzii sau a chiuvetei cu peretele.
E bine să montezi un rezervor de wc anticondens, să dai un strat protector de lac incolor pe accesoriile nichelate, ca bara perdelei de cadă, butonii de la oglindă, fiindcă în timp ele se pătează din cauza umidității sporite.
Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Mihai Elena

    Eu am avut probleme cu mucegaiul atat in baie cat si in balcon. Am curatat bine peretii si am sters cu clor ca sa fiu sigura ca nu mai exista spori. Am aplicat apoi un strat de vopsea antimucegai; eu am folosit vopseaua premium Aeria Gold all-inclusive si nu au mai aparut probleme.

Leave A Reply