Cum să vopsești țesături ori să imprimi singur chiar acasă

0
Foto: arhiva Practic-Idei
Ioana Preda, Bucureşti
Dragă redacție,
Firele de lână sau bumbac, făcute scul (ca şi țesăturile) se pot colora cu succes în casă, folosind vopsele din comerț sau vopsele obținute pe cale naturală, din plante.
Vă învăț cum să procedați pentru a avea succes în acest sens. Trebuie să țineți cont de unele reguli de bază. Vopsitul omogen se obține dacă:
-Vasul întrebuințat pentru vopsit are volum mare şi este destul de înalt pentru ca materialul să stea lejer, să fie acoperit cu lichid, să se poată întoarce uşor pe toate părțile.
-Vasul este unul curat, fără rugină, de preferat smălțuit.
-Vopseaua se adaugă în funcție de greutatea materialului (pentru 150-160 g material este suficient un pachet de pigment şi 7-8 l apă).
-Materialul de vopsit este curat, fără pete (vopseaua nu prinde pe locurile pătate).
Dacă îmbrăcămintea ce se vopseşte se va reface ulterior, este bine ca aceasta să fie descusută înainte, deoarece pe linia cusăturii vopseaua va fi mai puțin intensă. La obiectele confecționate deja se scot mai întâi nasturii, capsele, fermoarele.
De reținut că din materialele de culori deschise nu se poate obține chiar orice nuanță. Negrul se obține din orice culoare; albul sau orice nuanță de roz se pot vopsi în orice culoare. Din verde deschis, poți obține verde închis, maro, gri închis. Galbenul se poate vopsi în maro, verde, albastru de diferite nuanțe, precum şi alte culori în nuanțe închise.
Procedeul folosit pentru vopsit rămân acelaşi pentru toate materialele, diferă desigur numai vopseaua ce se foloseşte.
Vopsitul se face în modul următor:
Se cântăreşte materialul pentru a stabili cantitatea de vopsea necesară (vopsea cumpărată din comerț).
Se pune apa la fiert în căzănel.
Între timp se dizolvă vopseaua într-o cană cu puțină apă călduță, amestecând bine cu un bețişor curat, apoi când începe să fiarbă apa, se strecoară printr-un tifon dublu (să nu rămână cocoloașe) şi se toarnă în vas.
Se continuă fierberea până la dizolvarea completă a vopselei şi se adaugă sare de bucătărie (2 linguri la pachetul de vopsea).
Materialul de vopsit bine spălat şi limpezit în câteva ape (dacă este vorba de un material nou, acesta se ține în apă câteva ore) se introduce în vasul cu colorant fără să se stoarcă.
Se fierbe în continuare la foc domol, întorcând materialul cu bățul pe toate părțile, având grijă să fie acoperit în întregime în apă. După 30-40 de minute de fierbere se ridică materialul şi se adaugă 1-2 linguri de oțet care se amestecă bine cu lichidul. Se întoarce din nou materialul şi se continuă fierberea încă 15-20 de minute, când se dă vasul jos de pe foc. Oțetul şi sarea care se adaugă la fiert, sunt necesare pentru a fixa bine vopselele pe material.
Obiectele vopsite se lasă să se răcească în vasul în care au fiert. Pentru a testa culoarea, se recomandă ca odată cu materialul, să se introducă la fiert, în vopsea şi o bucată mică din acelaşi material. Aceasta se scoate din vas, se limpezeşte şi se usucă ulterior cu fierul de călcat, controlând nuanța obținută. Dacă iese ceea ce am dorit, se mai continuă fierberea. În caz extrem se mai adaugă o  cantitate de vopsea dizolvată în apă călduță, după ce s-a ridicat materialul. Se continuă fierberea încă 20 de minute, apoi se încearcă din nou culoarea.
Când vopseaua s-a răcit, se scoate materialul şi se clăteşte în apă călduță, apoi în mai multe ape reci, până ce apa rămâne limpede, curată. În ultima apă de limpezire se mai adaugă 1-2 linguri de oțet, pentru mai multă claritate a culorii.
Obiectul sau materialul vopsit se scurge de apă presându-l în mâini fără să se stoarcă, se scutură şi se întinde la uscat la umbră, de preferat într-un loc bine aerisit. Se calcă pe dos, când este puțin umed.
Dacă dorim să obținem țesături şi fire în 2 şi 3 nuanțe, fără a ține seama de liniile geometrice, procedăm la vopsitul țesăturilor prin alte metode.
Cea mai simplă metodă de vopsit este cea în apă (cu vopsea) explicată mai sus. Deosebirea este că materialul înainte de a fi introdus în baia de colorat, se leagă, se strânge sau se împătureşte în diferite moduri, părțile legate rămânând în acest fel în culoarea inițială. Se pot realiza materiale-unicat, vopsite foarte variat într-o singură culoare, în mai multe culori sau în degrade.
Pentru o rochie mai deosebită din două bucăți în două tonuri de maron se procedeză aşa: se procură materialul necesar, de preferință într-o nuanță de bej. Pentru mai multă uşurință se taie materialul şi se execută fusta fără a fi finisată în talie, fără fermoar şi fără tiv, la fel şi cu partea de sus care rămâne fără mâneci montate. Se pregăteşte baia cu colorant (un bej închis sau maro deschis). Atât fusta cât şi partea de sus se pliază în două pe un băț şi se introduc extremitățile (tiv şi talie) circa 10 cm în colorant lăsându-l să fiarbă o oră. Se limpezesc şi se usucă, se introduc din nou în altă vopsea (de aceeaşi concentrație), dar cu 10 cm mai mult (deci 20 cm în partea de sus şi 20 cm în partea de jos). Se fierb, se limpezesc şi se usucă. Vor fi în acest caz trei nuanțe, partea care s-a introdus de două ori în vopsea va avea culoarea cea mai închisă, partea care s-a introdus o singură dată, iar la partea a treia nuanța va fi culoarea de bază, care de fapt nu s-a vopsit deloc. Apoi se finisează fusta în talie, se pune fermoarul, se face tivul; la fel şi cu partea de sus, după indicațiile date anterior.
Un alt imprimeu obții formând pliuri din material (de 3-5 cm), care se leagă cu o panglică de aceeaşi lățime şi se vopseşte. Ca să obții trei culori faci primele legături mai rare, vopsești şi usuci materialul fără să-l desfaci. Faci apoi alte legături între cele existente şi introduci din nou în altă vopsea. De exemplu, dacă fondul a fost bej şi prima vopsea a fost verde, a doua vopsea va fi maro. Materialul se mai poate împături pe diagonală, legat la un singur capăt, împăturit şi vopsit pe colțuri opuse.
Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply