Cum să reduci consumul de energie în casa ta și să economisești mai mulți bani

0

Nimeni nu e prea fericit atunci când sosește factura imansă de la curent. Dar să nu ne mai folosim de el nu este o soluție, întrucât este un bun absolut necesar în viața de zi cu zi. Din fericire, există o serie de trucuri și de modificări pe care le poți face pentru ca locuința ta să consume mult mai puțin, iar tu să economisești astfel mai mulți bani dintre aceia pe care obișnuiești să îi dai pe facturi. Vrei să știi cum? Iată 5 sfaturi care te-ar putea ajuta:

Folosește un ventilator pentru a păstra căldura în cameră

După ce îți setezi centrala la o anumită temperatură iar camera se încălzește corespunzător, căldura se va împrăștia peste tot și nu va ezita să iasă prin spațiile libere la care are acces. Astfel, centrala ta va porni din noi și va lua cu ea un val de energie pe care tu trebuie să îl plătești mai târziu. Dacă o oprești, camera se va răci în câteva minute, iar următorul val de energie va fi și mai costisitor.

Așa că scopul tău este acela de a nu lăsa căldura acumulată să se risipească. Pentru acest lucru poți folosi un ventilator timp de câteva minute, care va consuma mult mai puțin și nu va produce aer rece, întrucât tot ce face el este să miște aerul deja existent din cameră. După ce se face cald, poziționează un ventilator în așa fel încât să împingă aerul cald pe podea, unde va rămâne pentru mult timp, iar tu nu va mai trebui să pornești centrala atât de des. Dacă ai un ventilator în tavan, setează-l să se învârtă în sensul acelor de ceasornic.

Nu îți spăla hainele la mașină cu apă caldă

Încălzirea apei din mașina de spălat reprezintă aproximativ 90% din energia pe care o folosește aceasta. Așa că folosește setarea pentru apă rece atunci când speli hainele și vei consuma mai puțin curent. În plus, apa rece te va scuti de sortarea hainelor negre de hainele albe deoarece aceasta nu va distorsiona culorile asa cum face apa caldă. Astfel, nu numai că vei folosi mai puțin curent, dar nici nu vei mai face atât de multă treabă.

În același timp, multe mașini au funcția de a valorifica la maximum consumul de apă, energie și detergent. Dacă a ta este destul de veche și nu are o astfel de funcție, îți poți găsi una mai modernă, la un preț accesibil, uitându-te printre aceste mașini de spălat. Același lucru funcționează și pentru cele care spală vase, însă aici trebuie să fii atentă și la sistemul de uscare. Nu trebuie neapărat să îl folosești pentru că îți poți usca vasele cu un prosop uscat și curat.

Folosește-ți restul aparatelor electronice înteligent

Deși majoritatea electronicelor precum încărcătoarele sau mixerul nu folosesc decât 17% din energia casei tale, sunt și aparate care consumă extraordinar de mult, printre care se numără televizoarele cu plasmă, ceainicele electrice, desktop-urile și sistemele de jocuri video. Pe unele dintre acestea le poți înlocui cu metode mai puțin costisitoare. De exemplu, în loc să-ți faci ceaiul în ceainicul electric, poți fierbe apa mult mai repede pe aragaz. În ceea ce privește restul aparatelor, acestea trebuie să fie oprite atunci când nu le folosești. Ca să nu fie frustrant să le scoți din priză pe toate de fiecare dată, conectează toate firele la un singur prelungitor cu mai multe prize, astfel încât să poți opri curentul printr-un singur buton.

Dacă te-ai săturat să dai mereu banii pe factura de la curent, este timpul să aplici toate cele trei metode pe care ți le-am arătat mai sus. În unele cazuri, acestea nu numai că te vor ajuta să consumi mai puțin, dar te vor și scuti de alte treburi. În plus, poți economisi o grămadă de bani pe care îi poți folosi în moduri mai practice. De exemplu, îți poți programa în sfârșit acea ședință de terapie la SPA!

 

Sursă foto: shutterstock.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply