Cum să plantezi în grădină mai mulți arbuști fructiferi

0
Ion Chițu
Ion Chițu
Stimată redacție,
În urma articolelor despre cultivarea arbuștilor fructiferi scrise de mine și publicate în revista Practic Idei, mulți cititori mă întreabă cum ar putea să-și amenajeze o porțiune de grădină cu mai multe soiuri de arbuști fructiferi pentru consumul propriu, dar și cum ar putea să cultive la scară mai mare arbuști fructiferi pentru un venit suplimentar.
Ion Chițu, loc. Cocorăștii Mislii, jud. Prahova
Printre cei interesați se numără Cornel Micu din jud. Bihor, Sevastița Aioanei din jud. Suceava, dar și Traian Ploșcaru din jud. Teleorman. Prin intermediul revistei în cele ce urmează încerc să le recomand câteva idei pentru cultivarea arbuștilor fructiferi.
Din categoria arbuștilor fructiferi despre care vă vorbesc fac parte murul fără țepi, zmeurul, coacăzul, agrișul și căpșunul. Oricare dintre aceste plante se poate cultiva alături de celelalte dacă se respectă anumite reguli.
În primul rând, trebuie să știm pe ce fel de sol vom planta arbuștii fructiferi, astfel încât acesta să aibă suficiente substanțe nutritive și, de asemenea, să aibă o structură care să rețină suficientă umezeală și care să permită penetrarea și dezvoltarea rădăcinilor. În această categorie intră solurile luto-nisipoase, nisipo-lutoase precum și cele argilo-nisipoase. Solurile mai sărace pot fi îmbunătățite prin administrare de gunoi de grajd sau mraniță, iar la solurile mai grele, cele argiloase, se administrează nisip pentru a deveni mai permeabile, dar și mai ușor de lucrat.
În al doilea rând trebuie să respectăm cerințele speciilor față de lumină, astfel ca plantarea să se facă în plin soare la mur, căpșun și coacăz, iar agrișul și zmeurul pot fi plantate și acolo unde lumina este difuză, rezultatele cele mai bune fiind totuși în zonele însorite. Pentru a respecta acest criteriu în cazul în care plantăm alăturat mai multe specii, trebuie să facem o etajare în funcție de talia fiecărei specii în parte.
În cazul în care dorim să plantăm cât mai multe specii alăturat, din economie de teren, vom sădi începând de la vest sau de la nord (după cum ne permite terenul), în ordine, murul, care are talia cea mai înaltă, apoi zmeurul, coacăzul, agrișul și la urmă căpșunul. Atenție, plantarea să se facă pe rânduri sau aliniamente pentru fiecare specie în parte, nicidecum alternând sau a-mestecând speciile între ele.
O altă regulă care trebuie respectată este aceea a dis-tanțelor de plantare, atât între plante pe rând, cât și între rânduri. La mur distanța de plantare pe rând este de 1-1,5 m, la zmeur este de 0,5 m, coacăzul și agrișul plantându-se la 1 m.
Între rânduri se lasă un spațiu de minim 1,5 m, spațiu care este necesar atât pentru accesul pentru diferite lucrări cât și pentru ca plantele să nu se umbrească reciproc.
Căpșunul se plantează fie pe un singur rând, distanța dintre plante pe rând fiind de 20-25 cm, iar între rânduri de 60-70 cm, fie pe două rânduri alăturate la distanța de 30-40 cm unul de altul, celelalte distanțe rămânând aceleași.
Gropile la plantarea arbuștilor trebuie să aibă dimensiunile de 40x40x40 cm, la groapă administrându-se gunoi de grajd fermentat în amestec cu pământ în proporții egale, iar plantarea butașului se face îngropând rădăcinile cu 3-5 cm sub nivelul solului, adică o porțiune de 3-5 cm din tulpină va fi îngropată sub nivelul solului. După acoperirea rădăcinilor cu pământ și presarea acestuia, se udă cu 8-10 l apă în mai multe reprize pentru a da răgaz apei să se infiltreze în pământ.Chitu Ion_Gradina mea_2
Cei care vor să dezvolte o cultură cu o singură specie la o scară mai mare, cum ar fi cea de mur fără țepi, trebuie să pregătească mai întâi terenul prin administrare de îngră-șământ organic, apoi să-l are și să-l discuiască, iar mai apoi să mărunțească solul în vederea plantării.
Se pichetează mai apoi terenul stabilind o distanță de 1-1,5 m între plante pe rând și minimum 1,5 m între rânduri, iar acolo unde suprafața plantată este mai mare și trebuie lucrată mecanizat, distanța dintre rânduri va fi de 2-2,5 m pentru a permite accesul unui utilaj (motosapă, motocultor etc.).
Orientarea rândurilor se va face de preferință pe direcția N-S, dar se pot alege și alte orientări, scopul principal fiind acela de a asigura însorire pentru plante pe tot parcursul zilei.
Pe laturile terenului se lasă, de asemenea, un spațiu minim de 2,5 m pentru accesul utilajelor, dar și pentru depozitare temporară și transportul fructelor. Regulile de plantare la groapă sunt aceleași ca și cele menționate mai sus, iar după plantare se va instala sistemul de susținere pentru tulpini. Detaliile expuse mai sus sunt puse în practică de către mine de mai mulți ani cu rezultate foarte bune și le recomand cititorilor pentru rezultate asemănătoare. Pentru cei care vor și alte informații despre plantare, dar și pentru material săditor de mur, zmeur, agriș, coacăz și căpșun, pot fi contactat la adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0744.788.920. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply