Cum să construiești singur un cuptor pentru pâine

22
Foto: Mihai Gheorghe
Mihai Gheorghe, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragi prieteni,
Am construit un cuptor pentru pâine în curte și cred că tehnica de lucru ar interesa și pe alți oameni. Eu am căutat mult pe internet și am întrebat cum să procedez să construiesc ceva care să-mi folosească și să fie durabil. Cu ce am aflat și cu ce-am gândit eu am făcut ceva de care sunt mândru, mai ales că meseria mea este departe de a unui zidar sau constructor.
Mi-am dorit să mănânc o pâine ca la mama acasă, pâine coaptă în cuptor țărănesc, pe vatră încinsă de jarul rămas după arderea lemnelor. Mi-am adunat material: cărămida arsă rămasă de la demolări, am cumpărat și cărămidă de șamotă (refractară), platbandă din fier (se pot folosi și bare din fier), pământ galben, nisip și ciment. Materialele fiind pregătite, am început lucrul și vă spun cum puteți obține un cuptor asemănător.
De obicei, cuptoarele țărănești se fac joase, aproape de pământ. Eu am vrut un cuptor la o anumită înălțime,să nu mă aplec atunci când trebuie să pun pâinea la copt sau să scot tăvile din cuptor. La proiect m-a ajutat și soția mea. În continuarea cuptorului, în partea stângă, am construit un suport unde se pot pune tăvile sau orice altceva folositor în timpul lucrului. Acest suport se sprijină pe doi stâlpi de lemn băgați în planșeul de ciment care se face înainte de a construi cuptorul.
Cum procedăm :
Ne facem proiectul (desenul alăturat), apoi turnăm planșeul de ciment pe care vom clădi cuptorul. Acesta poate fi mai mare decât dimensiunile cuptorului sau egal cu ele. Înainte de planșeu, îngropăm stâlpii la aproximativ 15 cm în pământ, după care turnăm cimentul. Lăsăm să se usuce 24 de ore. Construim suportul pe care va sta cuptorul din cărămida arsă plină la înălțimea de 75 cm. Acesta va avea formaăde U cu deschiderea în față. Cărămizile le îmbinăm cu mortar. Atenție! Acesta nu-l vom folosi și la cuptor, deoarece cimentul se arde și putem avea surprize. Vor fi, de fapt, 3 pereți. Deasupra pereților punem scândura mai groasă, să ajungă până la cei doi stâlpi de lemn. Pe acest suport de scândură vom face o vatră, din două rânduri de șamotă, cu dimensiunea  aproximativă de 114/82 cm. Vor intra 20 de cărămizi de șamotă la fiecare rând. De aici până la terminare folosim, pentru îmbinarea cărămizilor, pământ galben amestecat cu nisip (două părți de pământ și una de nisip).
Cu o zi înainte punem pământul la înmuiat cu puțină apă într-o văniță de tablă sau alt vas mare unde putem să-l amestecăm cu nisip. Se malaxează bine să nu rămână bucăți de pământ în compoziția noastră. Consistența trebuie să fie ca la mortarul pentru zidărie. Începem zidierea la cuptor de la partea din spate conform schemelor alăturate.
Avem nevoie pentru gura cuptorului, dacă vrem să fie semirotundă, de o bucată de fier plat rotunjit sub formă de semicerc. În jurul acestui semicerc vom umple pe parcurs cu bucăți de cărămidă la dimensiunea pe care ne-o cere spațiul respectiv. Vom zidi 3 rânduri de cărămidă de șamotă, iar următoarele 4 din cărămidă plină, în total zidim 7 rânduri (dacă aveți bani, puteți face tot cuptorul din șamotă), după care vom pune transversal platbande de fier mai groase, care vor susține bolta cuptorului. Bolta o facem din două rânduri de cărămidă zidite unul peste altul sub formă de trapez. În timp ce zidim, avem grijă să netezim pereții interiori cu pământ. Și pereții exteriori îi acoperim cu un strat uniform de pământ. Lăsăm cuptorul să se usuce bine, după care îl putem da cu var.
Ca să nu-l plouă, i-am făcut un acoperiș din tablă zincată, detașabil. Între cei 2 pereți care susțin cuptorul soția mea păstrează sculele pe care le folosește pentru coacerea pâinii (cociorvă, făraș, găleată pentru jar etc.). Ca să nu se vadă înăuntru, am făcut o ușiță din scândurelele desfăcute de la câteva lăzi pentru fructe și legume. În prelungirea cuptorului până la marginea celor 2 stâlpi de lemn, pe scândură, am pus câteva plăci de marmură. Cât nu folosim cuptorul, aici stau bine ghivecele cu flori.
Am și testat cuptorul, mâncând plăcintă și pâine coapte aici. Nu se compară cu cele din comerț. Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion22 Comments

 1. Rio de la Mgheru

  Este bun dar antic .Eu am facut un cuptor de paine dar focul arde sub vatra ,intra 30 bucati paine la 300 g si scot pe 0ra 90 bucati .Lemnu intra prin spate ,usa este in fata ,Fumul se duce in fata ,se intoarce in spate ,si iar se duce spre fata unde scoti painea .si cosul de fum se montraza in fata la partea superioara si este perfect ,nu mai stai sa cureti cenusa sa poti baga painea .este indicat pentru o mini fabrica de paine in 8 h se poate face 700 bucati cu o roaba de lemne.informatii RIO 0767350801

  • Laurentiu Ion

   Interesant, dar ceva poze, schite, detalii tehnice mai ample ar fi de foarte mare ajutor. Cu stima

  • oprea ionut

   va rog sa imi trimiteti si mie o schita daca aveti placerea ca m-ar interesa si eu sa imi fac ceva de genul dar mai mic pt mine personal undeva la capacitate de 2 pizza sau 4 paini max odata va multumesc anticipat

   • Stimate d-le Ionut,a-ti construit cuptorul de paine cu incalzirea cu fumuri ? Cum functioneaza ? Puteti,va rog ,telefona la 0742029079,Ionel Pana ? Sunt interesat de idee. Multumesc !

  • foarte interesant daca ati putea sa-mi trimite-ti schita pe adresa de mail. Multumesc mult.

  • Ma intereseaza cuptorul prezentat de dv. va rog daca se poate sa-mi trimiteti o schita si poze ,va multumesc anticipat.

  • Daca ai ceva schita si o poti pune pe net sau pe PM …sunt interesat de modul de constructie …putin mai detaliat .
   Multumesc

 2. ar fi mai usor daca se ataseaza o schita.daca puteti va rog sa o trimite-ti pe adresa mea de email.multumesc

 3. Ma intereseaza cuptorul prezentat de dv. va rog daca se poate sa-mi trimiteti o schita si poze ,pt.a construii la o fam.necajita din satul meu natal.multumirile osa va vina din partea fam.nevoiasei,de restul materialelor am sa ma ocup personal,si tot odata am sa va trimitem si o poza dupa construire,multumesc.

 4. ma intereseaza si pe mine sa construiesc la tara un cuptor pentru familia mea sa nu mai mancam porcariile altora te rog daca se poate trimite_mi detalii la adresa de mail [email protected]
  multumesc

 5. ion liliana

  Buna ziua, va rog, daca se poate sa-mi dati mai multe detalii. de multa vreme incerc sa gasesc putin ajutor pt construirea unui cuptor de paine. pt ca sa-mi pot ajuta copiii, sa supravietuiasca si in celasi timp sa pretuiasca munca si sa respecte. Din pacate nu am resurse financiare pentru achizitionarea unui cuptor.

 6. ion liliana

  Buna ziua, va rog, daca se poate sa-mi dati mai multe detalii. de multa vreme incerc sa gasesc putin ajutor pt construirea unui cuptor de paine.

 7. Pingback: paine de casa | Revista Practic idei

Leave A Reply