Cum să ai o casă curată şi un mediu sănătos pentru tine şi familia ta

0

Sănătatea este bunul nostru cel mai de preţ şi pentru a avea un corp puternic şi imun în faţa afecţiunilor trebuie să ţinem cont de zeci de factori. Unul dintre ei, şi printre cei mai importanți, de altfel, îl reprezintă mediul în care locuim, în care petrecem cel mai mult timp din viaţă. Când vorbim despre o casă „sănătoasă” ne referim în mod special la materialele pe care le utilizăm, la produsele de curăţare, dar şi la obiceiuri simple de igienă pe care le avem cu toţii.

Noi îţi prezentăm câteva principii importante pe care trebuie să le ai în vedere dacă îţi doreşti o casă sănătoasă pentru tine şi familia ta.

Materialele de construcţie şi finisajele

Cu siguranţă ai auzit deja de faptul că unele materiale de construcţie au emisii nocive în anumite condiţii, la temperaturi înalte în special. Este cât se poate de adevărat. Unele materiale sunt mult mai sănătoase decât altele, iar la loc de cinste stau, bineînţeles, cele naturale.

Materialele din structura locuinţei noastre ne influenţează foarte mult sănătatea, deoarece unele dintre ele favorizează apariţia mucegaiului, în timp ce altele reuşesc să ne protejeze mai bine de astfel de inamici. De asemenea, unele gleturi şi tencuieli au aditivi nocivi pentru sănătatea noastră, unul dintre ele fiind formaldehida . Când vine vorba despre construcţia casei, variantele sănătoase sunt cărămida, termoizolaţiile din fibre de lemn,  de cânepă, stuf sau lână şi finisajele din materiale naturale.

De altfel, materialele naturale şi cele mai puţin nocive pentru sănătatea noastră sunt şi cele mai rezistente şi nu ţin cont de trenduri, deoarece natura nu se demodează niciodată. Când vine vorba despre finisaje, cele mai sănătoase sunt cele din piatră naturală, precum granitul, travertinul sau marmura. Aici găseşti modele potrivite de granit atât pentru exterior, cât şi pentru interior (baie, bucătărie, hol). Granitul este cunoscut pentru rezistenţa şi duritatea sa, a doua după diamant, şi este un material cu un aspect plăcut, uşor de integrat în orice tip de decor dintr-o locuinţă.

Produsele de curăţare

Este foarte important să urmărim cu atenţie toate produsele pe care le utilizăm în mod curent în locuinţa noastră. Detergenţii pentru piatră, gresie sau parchet ar trebui aleşi astfel încât să aibă în compoziţie substanţe care să nu fie toxice pentru organismul uman. Copiilor le place să se joace pe podea sau să meargă de-a buşilea prin toată casa, astfel încât trebuie să acordăm o atenţie sporită acestor produse.

Detergenții cu care spălăm vasele, ştergem cuptorul şi aragazul sau cei pentru utilizarea în frigider sunt şi mai importanți. Alege o gamă bio, cu ingrediente naturale care au putere de curăţare, dar care nu îţi pun sănătatea în pericol, mai ales că aceste suprafeţe intră în contact direct cu mâncarea.

Poţi apela oricând la produse de curăţare făcute chiar în casa ta. Bicarbonatul de sodiu este unul dintre ingredientele pe care le poţi folosi pentru a-ţi face o soluţie de curăţat home-made. Amestecă zeama de la o lămâie cu bicarbonat de sodiu până obţii o pastă. Cu ea poţi spăla vasele, chiuvetă şi aragazul. Şi cada de baie poate fi curăţată cu aceste două ingrediente. O soluţie anti-mucegai eficientă şi sănătatoasă în acelaşi timp o reprezintă uleiul de lavandă amestecat cu puţină zeamă de lămâie şi apă.

Şi bureţii, lavetele şi cârpele folosite la curăţenie trebuie schimbate periodic, mai ales cele utilizate pentru vase şi alte suprafeţe din bucătărie. Ele pot părea curate, însă ascund o mulţime de bacterii. Dr. Philip Tierno, profesor la catedra de Microbiologie şi Patologie de la Universitatea Langone din New York, a declarat pentru Huffington Post că buretele de vase este cel mai murdar obiect din casa noastră, întrecând chiar şi coşul de gunoi sau colacul de toaletă.

Cât de des trebuie să facem curăţenie

Chiar dacă ştim că o casă curată este o casă sănătoasă, uneori timpul nu ne permite să igienizăm cu atenţie fiecare suprafaţă din locuinţa noastră. Pentru a avea siguranţa că trăim într-un mediu sănătos, ar trebui să acordăm atenţie curăţeniei din toate încăperile casei, cel puţin o dată pe săptămâna, în mod special băii şi bucătăriei.

Pentru că treburile să nu se adune toate la finalul săptămânii şi să nu îți mai rămână deloc timp liber pentru pasiuni şi familie, poţi să rezervi câte 10-20 de minute acestei acţiuni, în fiecare zi. Luni aspiri, marţi ştergi praful, miercuri vasul de toaletă şi chiuveta, joi cada şi tot aşa. Împarte cu partenerul tău zonele de care trebuie să va ocupaţi pentru a termina mai repede treburile şi a va relaxa împreună.

Vei face multă economie de timp şi dacă alegi să cureţi o pată imediat ce s-a format şi nu peste câteva zile. Acelaşi lucru este valabil şi pentru spălatul vaselor – este de preferat să petreci 1-2 minute la chiuvetă, imediat după ce ai mâncat, decât să speli un morman de vase adunate pe parcursul mai multor zile.

Tu cum îți păstrezi casa curată și igienizată? Împărtășește din secretele tale cu noi, în secțiunea de comentarii de mai jos!  

Sursa foto: creativecommons.org

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply