Cum repari izolatia de polistiren

0

Monica Viericiu
Pentru un confort termic sporit și cheltuieli mai mici, multe persoane și-au izolat termic locuința cu polistiren, dar ce te faci când tocmai pe tencuiala acestuia se produce mucegai?
În principiu cureți, schimbi izolația și elimini factorii care au concurat la apariția acestei probleme. Dar să o luăm pe rând. Deși pare incredibil, și pereții izolați termic cu polistiren pot fi afectați de mucegai, asta dacă pe geamuri se produce constant condens iar apa rezultată se prelinge pe ziduri.
O primă măsură ce se ia în acest caz este asigurarea unei aerisiri corespunzătoare încăperii, pentru a evita condensul și să renunți la uscarea rufelor în casă, apoi o încălzire adecvată a camerei, o diminuare a numărului de plante adăpostite aici. Se poate ca mucegaiul să fie doar la suprafață și atunci pulverizarea substanțelor antimucegai să fie suficientă. Dacă acesta reapare frecvent și observi că vopseaua lavabilă se cojește, ar putea fi ceva mai grav. Reparația propriu-zisă constă în cojirea cu un șpaclu a gletului aplicat pe plăcile de polistiren în zonele afectate pentru a permite inspecția izolării termice și apoi a zidului.

polistiren-cu-mucegai
Foto: Monica Viericiu
Dacă mucegaiul este doar la suprafață, atunci se curăță totul temeinic, se aplică o soluție antimucegai sau un glet special, se armează din nou polistirenul cu plasă din fibră de sticlă și adeziv de polistiren, după care se încarcă peretele cu masă de șpaclu, apoi cu glet până se nivelează și finisează corespunzător, se dă eventual cu amorsă, ultimul strat fiind cel de vopsea lavabilă. De preferat este ca vopseaua lavabilă să fie una antimucegai pentru a preveni reapariția problemei.
De reținut că în cazuri mai rare, mucegaiul se poate instala inclusiv în spatele panourilor de gips-carton sau al plăcilor de polistiren, de aceea odată tras primul semnal de alarmă, trebuie luate măsuri și apoi la reparații inspectată bine suprafața în cauză. Dacă se constată că mucegaiiul a intrat în zidul propriu-zis, se îndepărtează tot ce a fost contaminat, abia apoi se reface totul, înlocuindu-se desigur toate straturile îndepărtate, inclusiv plăcile de polistiren. Dacă problemea afectează doar 1-2 metri, nu este nevoie să fie decojit tot peretele, intervenția limitându-se la suprafața cu probleme.
Dacă zidul în sine este afectat de umiditate, se fac intervenții cu substanțe chimice care absorb umezeala din material și o cristalizează. Cu bormașina și burghie potrivite se fac găuri adânci la baza zidurilor, iar în orificiile respective se injectează substanțele chimice speciale. Aceasta variantă se aplică în special clădirilor vechi și valoroase.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply