Cum reduci consumul de energie din locuință

1

Lista metodelor prin care poți reduce costul facturilor la energie electrică și încălzire este destul de cuprinzătoare cât să includă și câteva sfaturi inedite.

Mai puțin obișnuit nu înseamnă, însă, mai puțin eficient. Dimpotrivă, multe dintre soluțiile de mai jos te ajută să economisești energie mai mult decât o fac metodele clasice, cum ar fi deconectarea de la priză a aparaturii din casă, atunci când nu este folosită. Iată care sunt acestea și ce rezultate obții, dacă le pui în practică.

 • Pentru început, o soluție convențională: înlocuirea becurilor clasice, incandescente, cu cele economice fluorescente sau cu becurile cu LED reduce costul facturii la electricitate cu până la 15%, pentru o gospodărie obișnuită. De altfel, aceasta nu mai este de mult o variantă opțională: noile reglementări referitoare la becurile de uz casnic, produse pentru piața europeană, au eliminat becurile incandescente de 100 W încă din 2009, iar pe cele de 75 W, în 2010.
 • Bine de știut, în anotimpul estival: plasarea televizorului sau a altor dispozitive electronice în apropierea aparatului de aer condiționat duce la o funcționare prelungită a acestuia din urmă. Motivul? Termostatul aparatului de aer condiționat percepe căldura emisă de aparatura din jur.
 • În plin sezon de utilizare a aerului condiționat în locuință, mai trebuie să știi că temperatura optimă este de 25 de grade Celsius, setarea acestui prag asigurând o economie de energie de 5-18%, comparativ cu rezultatele obținute la temperatura de 22 de grade Celsius.
 • Nu uita de energia termică, unde pierderile sunt însemnate, dacă nu izolezi corect pereții, acoperișul, ușile și ferestrele. Un termosistem eficient, care asigură nu doar izolarea termică, dar și ventilarea fațadelor, în așa fel încât pereții să “respire”, este cel realizat cu vată minerală. Aceasta este la fel de simplu de montat precum plăcile de polistiren și este adesea utilizată și ca protecție împotriva incendiilor.
 • Iată o metodă la care nu te gândești prea des: plantarea copacilor în jurul casei, în special în direcția vestică, dar și spre răsărit, reduce semnificativ costurile pentru energie, atât vara, cât și iarna. Înălțimea arborilor trebuie să depășească nivelul ferestrelor, dar nu este indicat să plantezi specii cu volum și înălțimi mult prea mari.
 • În sezonul rece, evită uscarea rufelor pe calorifer și instalarea rafturilor de perete deasupra acestuia  În primul caz, crește consumul de energie termică și, implicit, factura la întreținere; în cea de-a doua situație, circulația aerului cald în încăpere este deviată, iar căldura va fi distribuită neuniform.
 • Alege perdele și draperii care nu trec de nivelul pervazului și păstrează modelele lungi pentru sezonul cald. Perdelele care acoperă caloriferul împiedică răspândirea aerului cald în încăpere.
 • Folosirea cuptorului cu microunde, a unui grill sau a prăjitorului de pâine, în locul cuptorului clasic, reduce consumul de energie cu aproximativ 33% și elimină căldura în exces, care ar face să crească temperatura întregii bucătării și chiar a apartamentului.
 • Păstrează frigiderul plin cu alimente și departe de orice sursă de căldură, pentru o funcționare eficientă și un consum optim de energie.
 • Programează sesiuni de gătit care să asigure hrana necesară pentru câteva zile. Cu alte cuvinte, gătește mult și rar. Această metodă te ajută să economisești, deopotrivă, energie electrică și termică, cu condiția să respecți alte două recomandări: acoperă oala sau tigaia în care prepari alimentele, în așa fel încât să împiedici răspândirea aburului și nu deschide cuptorul mai mult decât este necesar.

Tu ce alte metode eficiente energetic cunoști?

 

Sursa foto: Pexels

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

 1. Nimic nou, toate le am .Becuri cu leduri cu senzori de mișcare.
  Aplice cu leduri ,cu senzori de mișcare si lumină cu acumulatori,pentru,cămări,holuri, debarale, balcoane,scări,.Becurile să fie cu randamente de 10 ori mai mare decât consumul,să aibă cel puțin 50000 de ore de funcționare să ,reziste la minim 30000 de stingeri și aprinderi.Vă recomand becurile Românești fabricate la Electroaparataj București ,care au aceste calități.

Leave A Reply