Cum protejezi plantele din grădină de frigul iernii

1
mulci in gradina
Foto: arhiva Practic Idei
Viorica Trică, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție și dragi cititori,
Începeți din toamnă lucrările preventive pentru protejarea plantelor pe timp de iarnă, pentru a nu avea surprize neplăcute.
Ramurile plantelor lemnoase pot îngheța pe vreme foarte rece, deoarece lichidul celular pe ger puternic se dilată, iar peretele celular se sparge. Rezistența plantelor față de îngheț depinde de numeroși factori: soi și specie, vârsta plantei (cele mai tinere sunt mai sensibile decât cele bătrâne, care se adaptează mai ușor la condițiile climaterice), climat (în caz de scădere lentă a temperaturii, plantele suportă mai bine gerurile puternice decât înghețurile rapide, venite pe neașteptate) și fertilizare (aplicarea de îngrășământ cu conținut de azot stimulează creșterea lăstarilor, dar aceștia nematurizându-se la timp vor conține multă apă, nu se vor lemnifica până la sosirea gerului și vor fi afectați). Rădăcinile sunt mai sensibile față de ger, decât părțile de la suprafața solului.
Plantele se pot usca în urma înghețului, lucru caracteristic plantelor veșnic verzi prin ale căror frunze apa se evaporă și pe timp de iarnă. Dacă solul a înghețat adânc, părțile de la suprafața solului, uscate de vânt și soare, nu-și vor putea absorbi umiditatea necesară din sol și se vor usca. Udă plantele veșnic verzi, pe vreme fără ger și zăpadă.
Chiar și o cantitate mică de zăpadă poate provoca deformarea plantelor veșnic verzi, deoarece ramurile cu frunziș se vor îndoi sub greutatea acesteia. Leagă plantele de formă columnară sau conică folosind fașă lată și îndepărtează zăpada de pe plantele verzi și de pe gardurile vii, cu ajutorul unei mături.
Cu cât este mai groasă tulpina pomilor fructiferi, cu atât este mai importantă acoperirea acestora prin vopsirea cu var. Iarna acea parte a tulpinii care primește mai mult soare se încălzește, iar cealaltă parte rămâne înghețată și din cauza diferenței de temperatură tulpina pomului poate crăpa. Varul alb respinge radiația solară. Dacă tulpina este deja crăpată leagă strâns și acoperă ermetic locul crăpat cu unguent adecvat.
Toamna pune compost în jurul tulpinii și, pentru a proteja rădăcina, acoperă solul cu un strat de 15 cm de frunze căzute. Protejează plantele provenite din regiuni mai calde prin acoperire cu paie și pânză de in sau rogojini.
Acum este și perioada ideală pentru sădirea plantelor lemnoase. Mușuroiește tulpinile trandafirilor, acoperă trandafirii din straturi și pe cei cățărători cu ramuri de brad, cu saci de iută sau împletitură de paie. Protejează pomii fructiferi cu vopsea (biologică) de tulpină. Toamna du plantele din vase în locuri ferite de îngheț, de exemplu în pivniță sau garaj, sau îngroapă-le adânc în gropi făcute în grădina de legume. Vasele mai mari, greu de mișcat, încercuiește-le cu paie sau frunze căzute, fixate cu plasă de sârmă.
Primăvara îndepărtează materialele pentru protejarea plantelor, greblează și împrăștie compost la rădăcina plantelor. Râcâie puțin scoarța plantelor care nu au înverzit după iernare. Dacă au țesutul verde, înseamnă că lăstarii sunt vii, deci nu-i tunde înainte de vreme. Începe tăierile doar când mugurii încep să se umfle. Acele ramuri care nu înmuguresc în timp ce celelalte au înverzit, au înghețat. Taie aceste ramuri goale, maro închis, până la părțile de culoare deschisă. Pentru îndepărtarea definitivă a plantei așteaptă până primăvara următoare, deseori planta formează lăstari noi din rădăcină și poate fi astfel salvată.
Mulțumesc pentru publicarea articolelor mele în revista “Practic-Idei” nr 9/2010, pag. 6 și 47, precum și pentru premii. Lună de lună aștept cu nerăbdare să citesc revista și să învăț din ea, ca mai apoi să pun în practică. O toamnă frumoasă și liniștită.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum protejezi plantele de frig | Revista Practic idei

Leave A Reply