Cum protejezi plantele de frig

1

Monica Viericiu
Dragă iubitorule de flori,
Vremea rece a sosit și multe specii de flori trebuie pregătite pentru iarnă. Dacă pe cele de interior le-ai aranjat deja în casă la ferestre, iar pe cele ce își fac somnul de frumusețe la întuneric le-ai mutat în beci, ocupă-te grabnic și de cele care vor ierna afară și protejează-le de ger.
În noiembrie plantele sunt în repaus vegetativ și procesele biologice sunt mult diminuate. Acum poți să mai sădești, să muți, ori să divizi unele specii. Înainte să scadă temperaturile sub 0 grade Celsius, scoate din pământ rădăcinile de begonie, canna, cală, gladiole și du-le în locuri uscate, răcoroase și ferite de îngheț.
Trandafiriii se curăță și se mușuroiesc sau măcar le acoperi partea de jos a tulpinii cu un strat mai gros de pământ sau cetină. Tot cu frunze, rumeguș, ace de conifere și crengi se protejează și plantele care pot rămâne în grădină, dar au nevoie de ceva ajutor în sensul că sunt sensibile la geruri mari.
Trebuie să fim atenți la materialele pe care le folosim pentru protecția plantelor, pentru a nu crea un mediu propice unor boli. Ca materiale de împachetat, se pot folosi sacii de iută, folia de plastic, chiar și cea cu bule de aer (de la mobilă), sacii din material special procurați din comerț. Crenguțele se strâng ușor, fără a forța, căutând să păstrăm poziția lor firească, iar învelitoarea se modelează astfel încât să permită scurgerea apei către rădăcină, care va avea nevoie de ea, deoarece soarele de iarnă și vântul usucă. Ține minte că plantele tinere și cele aflate în ghivece sunt cele mai sensibile la ger. Deci și ghivecele primesc „hăinuțe”.
Cum unele plante rezistă bine la frig, dar nu suportă vântul, ia măsuri în acest sens instalând paravane din rogojini de paie sau împrăștiind un strat de mulci peste straturi. Totodată pregătește-le pe cele înalte pentru a le face să reziste la greutatea stratului de zăpadă și instalează tutori la cele firave. Atenție, dacă împachetezi plantele prea devreme, riști ca ele să dea lăstari și la primul îngheț să piară. De aceea, de obicei, „hăinuțele” se pun după primul îngheț. Dacă ai adunat frunzele căzute în grădină, nu le da foc decât dacă este vreun focar de boală. În rest, lasă maldărele să se descompună într-un colț. Sunt bune drept casă pentru arici.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum protejezi plantele de frig | Revista Practic idei

Leave A Reply