Cum protejez florile de frig

0

Iuliana Lako, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragă redacție,
Vă scriu cum mi-am ferit și ocrotit florile din ghivece împotriva frigului.
De primăvara până toamna târziu, florile mele s-au simțit foarte bine și afară. Dar când a început frigul, le-am adus în cameră. Mai întâi celor mai multe dintre flori le-am schimbat pământul, înlocuindu-l cu unul cumpărat de la florărie. Nu le-am mutat decât după ce mai înainte am spălat fiecare ghiveci în parte, chiar pe unele le-am și înlocuit cu vase mai mari. Singurele excepții au fost reprezentate de cele două ghivece de crăciunițe care sunt pline de boboci deja. Ghivecele de flori le-am adus în cameră, unde nu locuim și le-am așezat pe pervazul geamului. Astfel le asigur lumină suficientă, iar căldură primesc când fac puțin foc în soba de teracotă.
Am și doi bulbi de Amaryllis care o singură dată mi-au înflorit. Sunt bulbi mari, dar degeaba am așteptat să apară tija florală. Acum am încercat altă metodă, în octombrie am tăiat frunzele îngălbenite. Am curățat bulbul de pământul vechi și i-am scurtat rădăcinile. L-am așezat în ghiveciul spălat și cu pământ proaspăt, dar bulbul l-am acoperit doar până la jumătate. L-am udat puțin și l-am pus într-un loc întunecos, din dulap. După 2-3 luni, când va apărea tija florală, sper din tot sufletul, atunci se începe udatul și o dată pe săptămână se administrează îngrășăminte pentru plante cu flori.
Am 50 de ghivece ce le ocrotesc ca să înflorească și iarna. Până acum trandafirul japonez și crăciunița sunt plini de boboci. Așa că a meritat să le acord îngrijirile necesare. Mă mândresc cu cactușii mei care parcă sunt flori artificiale, dar au flori cu miros îmbătător. După ce am pus în casă florile din ghiveci, m-am ocupat de florile mai puțin sensibile. Am tuns datura și leandrul de crengile veștejite și le-am mutat vasele într-o cameră cu puțină lumină și căldură. Atenție, trebuie să le ferim de încăperi cu umezeală, ca să nu fie atacate plantele de dăunători ca păduchii de frunze.
Am și butași de trandafiri, cu flori de diverse culori: alb, mov, roz, bordo și portocaliu. I-am tuns lăsând crengile de 5-6 cm. Am adunat frunzele uscate și la rădăcină am pus rumeguș de la tăiatul lemnelor. Au fost și ani când nu i-am protejat împotriva frigului, fiindcă pe la noi nu sunt ierni asa geroase. Am adunat ultimele semințe de flori pentru primăvară și restul florilor le-am smuls (ca să curăț grădina) și le-am lăsat într-un loc la uscat, ca apoi să le dau foc, ca eventuale boli și dăunători să nu se răspândeascăflorile de frig.
Foto: Iuliana Laoko

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply