Cum pregătești terenul pentru o grădină nouă, în câțiva pași simpli

0

Poate că nu ai mai construit până acum o grădină de la zero, sau a trecut multă vreme și ai uitat cum se face. Ne-am gândit, în primul rând, la grădinile de zarzavaturi și legume, pe care le poți înconjura cu câțiva pomi fructiferi, dar unele reguli se aplică și dacă îți dorești să plantezi flori în curte.
Trebuie spus de la bun început că primii pași, înainte de a planta flori și legume, țin de eliminarea buruienilor care s-au ivit din pământ, atenția acordată acestui aspect acum având efecte pe termen lung. Nu înseamnă că nu vor exista buruieni și mai târziu, dar timpul necesar îndepărtării lor va fi astfel mult scurtat.
Este necesar să pregătești câteva materiale și unelte care îți vor fi utile pe tot parcursul lucrărilor:

  • Sfoară
  • Câțiva țăruși din lemn
  • O cazma
  • O furcă pentru grădină
  • O greblă pentru frunze
  • Un furtun
  • Astfel de motoferastraie pentru tăierea lemnului și toaletarea copacilor din jur

Mai departe, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține grădina dorită:
Alegerea celui mai potrivit loc. Grădinile de legume, dar și numeroase flori, au nevoie de o cantitate însemnată de soare, peste zi – în jur de 5-6 ore. Acest lucru înseamnă că spațiul ales pentru grădină nu trebuie să fie umbrit, cu toate că putem planta câțiva pomi fuctiferi împrejur.  
O altă condiție pe care trebuie să o îndeplinească acest loc este ca solul să fie bine drenat, adică să nu rețină prea mult timp umezeala, după ploaie. Este un aspect ușor de verificat: dacă terenul pe care îl avem în vedere pentru grădina noastră formează frecvent bălți, e semnul că nu am ales cel mai bun loc. Dacă, în schimb, observăm că aici iarba crește în voie și viguroasă, veștile sunt bune și vom ști că avem parte de un sol fertil și fără exces de apă.
Marcarea terenului viitoarei grădini este pasul următor și acum vom putea folosi cei câțiva pari din lemn și sfoara.
Pregătirea solului reprezintă faza în care eliminăm buruienile, dar și iarba de care nu vom mai avea nevoie, resturile vegetale, rumegușul și așa mai departe. Este momentul să folosești cazmaua și drujba (în cazul în care sunt copaci uscați în jur) să pregătești o cutie pentru compostul (îngrășământ natural) pe care îl vei obține din toate aceste resturi. Pentru strângerea frunzelor uscate și a crengilor căzute pe jos, poți folosi grebla pentru grădină.
Cum poți testa calitatea solului? Află dacă există în zonă un laborator care îți poate spune cât de sigur pentru sănătate este pământul în care urmează să cultivi legume. Poți, de asemenea, să realizezi un test al apei de ploaie care se acumulează aici.
Îmbunătățește calitatea pământului înainte de a planta orice, cu ajutorul îngrășămintelor, de preferat naturale.  Un rol important în această fază îl are calciul, deoarece plantele de grădină pot prezenta o deficiență a acestui element. Nutrienții necesari unei producții sănătoase sunt, în primul rând, azotul, fosforul și potasiul, dar și calciul, magneziul și sulful.
Folosește furca, pentru a amesteca substanțele nutritive în sol, și alege un moment în care pământul este relativ uscat, nu îmbibat cu apă.
 
Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply