Cum pregătești și montezi faianța în baie sau bucătărie

2
aparat de tăiat
Foto: arhiva Practic
Cătălina Vieru
Cum vorba românească spune „să-ți faci iarna car și vara sanie”, este bine să fim pregătiți din timp, măcar cu informații, în vederea lucrărilor de renovare a casei, mai exact a montării faianței.
Pregătește toate cele necesare înainte de începerea lucrului: Materiale: grund, adeziv pentru faianță, faianță, chit. Unelte: trafalet, balanță hidraulică, șpaclu dințat, distanțiere, burete sau prosop umed, mănuși din cauciuc, mașină de tăiat faianța.
Cum pregătești faianța? Cel mai probabil, plăcile de faianță nu vor încăpea la fix pe perete, așa că pentru ultimul rând de plăci va trebui să măsori dimensiunea necesară și să tai plăcile, pentru a se potrivi. Pentru acest lucru ai nevoie de o mașină de tăiat faianța și gresia. Faianța se așază în mașină astfel încât partea superioară a plăcii să poată fi crăpată la locul dorit. Dacă nu ai acest utilaj, poți folosi o mistrie sau altă unealtă drept pârghie, pui placa pe ea și apeși pe margini cu ambele mâini.
Cum pregătești peretele? Mai toate substraturile necesită grund pentru ca adezivul fa-ianței să se lipească bine. În baie și bucătărie este suficientă o grunduire simplă, apoi, pornești să pui faianța cu stratul de jos și faci un rând întreg de faianță de la podea, pentru a avea linia dreaptă. Pui adezivul pe perete și treci peste el șpaclul dințat. Începi cu o porțiune mică, până dobândești dexteritate.
Cum montezi faianța? Pui fiecare placă de faianță pe patul de adeziv și presezi ușor. Pentru a păstra direcția exactă, poți folosi un cordon elastic pentru colțuri. Acesta se fixează pe capătul faianței și va menține direcția. Pentru a păstra o distanță uniformă între plăci, folosește distanțiere în formă de cruce. Dacă este nevoie să realizezi deschizături în stratul de faianță (de exemplu, pentru priză), îți prinde bine o freză pentru decupări sau un ferăstrău pentru decuparea faianței. Dacă nu ai aceste unelte, iar diametrul necesar este mic (ieșire pentru cablu), poți folosi un burghiu de sticlă sau burghiu de metal tare.
Cum finisezi lucrarea? Este foarte important ca între plăci să nu rămână adeziv, altfel chitul nu se va prinde. Resturile de adeziv se îndepărtează cu o unealtă ascuțită din lemn. Praful pentru chituire se amestecă până la omogenizare, apoi întinzi chitul în diagonală, peste plăcile de faianță, cu o racletă de cauciuc sau un burete, astfel încât să acoperi toate spațiile. Chitul rămas îl cureți cu un burete sau prosop umed, apoi lustruiești faianța cu o pânză uscată. Spor la lucru îți doresc!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Decoreaza baia cu stickere | Revista Practic idei

  2. Pingback: Montarea faiantei | Revista Practic idei

Leave A Reply