Cum pavezi aleile

0

Monica Viericiu
Omul gospodar își face vara sanie și iarna car, sau cel puțin își planifică investițiile cu mult timp înainte, face planul grădinii de toamna și tot așa. Dacă intri în această categorie și te mai gândești cum să faci alei în grădină sau pe lângă casă, ia în calcul și folosirea unei matrițe.
Modelul pe care ți-l prezint permite realizarea trotuarelor, a aleilor pentru acces în grădină, a zonelor de acces pietonal sau al mașinilor și este destinat celor care vor să facă economie și să amenajeze singuri spațiile amintite. Matrița permite obținerea unor pavaje cu aspect de piatră. În principiu procedeul este simplu, se alege locul potrivit, se așază matrița pe sol, se răsfiră în ea uniform pietre mai mari, apoi ste toarnă betonul preparat și se nivelează suprafața cu o mistrie. După întărirea betonului, matrița se ridică și se refolosește unde mai este nevoie.
Costă 170 lei și se poate refolosi de nenumărate ori. Singurul inconvenient îl reprezintă faptul că trebuie să aștepți până la întărirea betonului și pentru a avea randament sporit este nevoie de mai mult de o singură matriță. Rosturile rămase în urma decofrării, cele care dau aleii turnate astfel aspectul pietruit, se vor umple în timp cu pământ și mușchi ceea ce va spori impresia de piatră naturală. Betonul folosit poate fi și unul colorat, asta dacă dorești ca impresia generală să fie mai puternică.
În concluzie, o asemenea matriță poate fi de mare folos celor care vor să paveze curtea sau grădina singuri și care nu se grăbesc cu lucrările. Deci dacă vrei să faci economie, vorba ceea “Festina lente”, adică grăbește-te încet”.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply