Cum păstrezi fructele

0
Steluța Boanță
Steluța Boanță, București
Dragi prieteni,
Deoarece ne aflăm în anotimpul rece, vă dau câteva sfaturi pentru păstrarea și depozitarea fructelor în această perioadă.
Merele și perele de toamnă și de iarnă se recoltează când se detașează ușor de pe ramuri. Aceste soiuri culese prea devreme duc la următoarele neajunsuri: recolta este mai mică, greutatea fructelor crește cu 10-15% în ultimele 10-20 zile, fructele sunt mai slab colorate, scad repede în greutate având epiderma și stratul ceros nedesăvârșite, procentul de zahăr este mai scăzut și savoarea mai slabă. Culese prea târziu, recolta scade, ca urmare a căderii premature, fructele devin sensibile a pătarea cafenie, la putrezire și se conservă mai puțin bine.
Gutuile se culeg când culoarea fructelor este complet galbenă.
Nucile se recoltează când se desprind cu ușurință din învelișul verde. Recoltarea fructelor se face pe timp uscat, începând de dimineață, după ce s-a ridicat roua sau bruma. În zilele călduroase, culesul se întrerupe câteva ore în timpul amiezii.
Se face sortarea fructelor, se aleg pentru păstrare fructe și mari și mici (puse separat în lădițe), dar sănătoase. Se înlătură cele diforme, viermănoase, cu urme de boli sau rosături de dăunători.
Perele și merele de vară se recoltează când culoarea verde a fructelor începe să capete nuanțe albicioase sau gălbui, iar la fructele colorate apar nuanțele de roșu, cum este mărul Ionathan. Ele trebuie culese cu 6-8 zile înainte de coacerea deplină, deoarece lăsate mai mult în pom devin mălăiețe. Culese prea devreme rămân verzi și mai puțin gustoase.
Păstrarea și depozitarea fructelor se referă la soiurile de fructe care ajung la maturitatea de consum în timpul iernii. Pentru aceasta li se asigură condiții de temperatură, umiditate și aerație care să permită pentru merele și perele de iarnă maturare naturală, neforțată și în unele cazuri să prelungească perioada duratei de păstrare.
Temperatura ridicată accelerează schimburile gazose, formarea zahărului, colorarea epidermei, grăbind maturarea fructelor. În locul de depozitare al fructelor, temperatura trebuie scăzută cât mai repede după depozitare și menținută după specii și soi între 0-5 grade Celsius.
Umiditatea în depozit trebuie să fie de 90% la începutul depozitării și 80-85% în ultimele luni de păstrare, pentru a reveni deshidratarea fructelor. Umiditatea peste 95% duce la condensarea apei pe fructe și pe pereții camerei de depozitare favorizând dezvoltarea bolilor și  mucegaiului.
Aerisirea se face prin ventilație, deoarece în timpul maturării fructelor degajă acid carbonic, etylon și căldură, care accelerează maturarea.
Fructele se țin la întuneric, în lădițe puse unele peste altele pentru a se aerisi și sub lădițe. Din când în când se mai întorc de pe o parte pe alta, iar cele alterate se aruncă.
Strugurii se pun în lădițe din lemn și se unge capătul codiței tăiate cu puțină ceară sau se introduce codița într-un ibric cu ceară topită. Părinții mei păstrează în pivniță mere și pere într-o cutie cu grâu.
Vă doresc numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply