Cum păstrezi fructele

2
pom cu fructe
Foto: Steluța Boanță
Steluța Boanță, București
Dragi prieteni, Deoarece ne aflăm în anotimpul rece, vă dau câteva sfaturi pentru păstrarea și depozitarea fructelor în această perioadă.
Merele și perele de toamnă și de iarnă se recoltează când se detașează ușor de pe ramuri. Aceste soiuri culese prea devreme duc la următoarele neajunsuri: recolta este mai mică, fructele sunt mai slab colorate, scad repede în greutate având epiderma și stratul ceros nedesăvârșite, procentul de zahăr este mai scăzut și savoarea mai slabă. Culese prea târziu, recolta scade, ca urmare a căderii premature, fructele devin sensibile la pătarea cafenie, la putrezire și se conservă mai puțin bine. Recoltarea fructelor se face pe timp uscat, începând de dimineață, după ce s-a ridicat roua sau bruma. În zilele călduroase, culesul se întrerupe câteva ore în timpul amiezii. Se face sortarea fructelor, se aleg pentru păstrare fructe și mari și mici (puse separat în lădițe), dar sănătoase. Perele și merele de vară se recoltează când culoarea verde a fructelor începe să capete nuanțe albicioase sau gălbui, iar la fructele colorate apar nuanțele de roșu, cum este mărul Ionathan. Ele trebuie culese cu 6-8 zile înainte de coacerea deplină, deoarece lăsate mai mult în pom devin mălăiețe. Păstrarea și depozitarea fructelor se referă la soiurile de fructe care ajung la maturitatea de consum în timpul iernii. Pentru aceasta li se asigură condiții de temperatură, umiditate și aerație care să permită pentru merele și perele de iarnă maturare naturală, neforțată și în unele cazuri să prelungească durata de păstrare. Temperatura ridicată accelerează schimburile gazoase, formarea zahărului, colorarea epidermei, grăbind maturarea fructelor. În locul de depozitare a fructelor, temperatura trebuie scăzută cât mai repede după depozitare și menținută după specii și soi între 0-5 grade Celsius. Umiditatea în depozit trebuie să fie de 90% la începutul depozitării și 80-85% în ultimele luni de păstrare, pentru a preveni deshidratarea fructelor. Aerisirea se face prin ventilație, deoarece în timpul maturării fructelor degajă acid carbonic, etylon și căldură, care accelerează maturarea. Fructele se țin la întuneric, în lădițe puse unele peste altele pentru a se aerisi și sub lădițe. Din când în când se mai întorc de pe o parte pe alta, iar cele alterate se aruncă. Părinții mei păstrează în pivniță mere și pere într-o cutie cu grâu. Vă doresc numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cura de struguri | Revista Practic idei

  2. Pingback: La ce ajuta alunele | Revista Practic idei

Leave A Reply